Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεύτερη ευκαιρία» για 75 ξενοδοχεία από Intrum

Η εταιρεία διαχείρισης έβγαλε προς πώληση δάνεια 291,4 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις σε 75 ξενοδοχειακές μονάδες. Πρόκειται για 4άστερα και 5άστερα μεσαίας και μικρομεσαίας δυναμικότητας. Τα περισσότερα σε Κρήτη, Κέρκυρα και Μύκονο.

«Δεύτερη ευκαιρία» για 75 ξενοδοχεία από Intrum

Την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ανοίγματος 291,4 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η Intrum Hellas (project Tethys), ενεργώντας ως servicer τριών τιτλοποιήσεων.

Πρόκειται για το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο που βγαίνει προς πώληση στη δευτερογενή αγορά και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ενδιαφέρον τόσο από real estate και private equity funds όσο και από ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη, βάσει κρατήσεων, «δυνατή» τουριστικά χρονιά, εξηγεί το timing της κίνησης, μαζί με την ανάγκη των οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) τιτλοποιήσεων να φέρουν μπροστά ρευστότητα, ενόψει των αποπληρωμών κεφαλαίου για τους senior notes τίτλους.

Ταυτόχρονα, η πώληση θα δημιουργήσει συνθήκες... δεύτερης ευκαιρίας για assets που έχουν παγιδευτεί από μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις.

Ο αγοραστής του χαρτοφυλακίου θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει/αναδιαρθρώσει τον δανεισμό επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, ή να συνεχίσει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (σ.σ. το 70,6% των δανείων είναι καταγγελμένα), εκπλειστηριάζοντας τις ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις αναβάθμισης/επέκτασης σε έναν κλάδο που αποτελεί «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Το σύντομο πληροφοριακό σημείωμα για τον διαγωνισμό εστάλη σήμερα και προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών εντός Μαρτίου, δεσμευτικών εντός Απριλίου και την ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο του 2022. Πρόκειται για ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Intrum λειτουργούν οι Euroxx και EY, ενώ ως νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα.

Η περίμετρος φέρεται να περιλαμβάνει δάνεια 73 επιχειρήσεων του κλάδου φιλοξενίας, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 75 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, αθροιστικής δυναμικότητας περίπου 4.300 δωματίων. Το 50,4% των δωματίων βρίσκεται σε ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονος, Σκιάθος, Κως, Κουφονήσι κ.α.). Το μέσο δανειακό άνοιγμα διαμορφώνεται σε 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 258 εκατ. ευρώ. Για απαιτήσεις ύψους 139 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο διαθέτει πρώτη προσημείωση. 

Πρόκειται για μεσαίας και μικρομεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχεία (σ.σ. μέση δυναμικότητα τα 56 δωμάτια), κυρίως πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα 13 εξ αυτών έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100 δωματίων και τα 42 δυναμικότητα μεταξύ 20 έως 100 δωματίων. Τα υπόλοιπα 20 είναι μικρής δυναμικότητας (κάτω των 20 δωματίων).

Το 40,3% της εκτιμώμενης αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, το 8% από city hotels, το 3,6% από ορεινές ξενοδοχειακές μονάδες και το 31,3% από μη παραθαλάσσιες. Με γεωγραφικά κριτήρια, την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της Βορείου Ελλάδος (74,7 εκατ. ευρώ), ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ).

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις Sunrise I (91,7 εκατ. ευρώ), Sunrise II (136,2 εκατ. ευρώ) και Vega II και ΙΙΙ (63,5 εκατ. ευρώ). Διαχειριστής και των τριών παραπάνω τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων είναι η Intrum Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v