Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noval Property: Το επενδυτικό πλάνο και η εισαγωγή στο ΧΑ

Μικρή παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ. Προχωρούν επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Noval Property: Το επενδυτικό πλάνο και η εισαγωγή στο ΧΑ

Παράταση έως τον Οκτώβριο του 2022 έχει λάβει, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Noval Property ΑΕΕΑΠ για την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο.

H εταιρεία, η οποία συμπλήρωσε το φθινόπωρο του 2021 δύο χρήσεις από τη σύστασή της ως ΑΕΕΑΠ και εξάντλησε τη διετή προθεσμία εισαγωγής των μετοχών της, όπως ορίζεται από το σχετικό νόμο για τις ΑΕΕΑΠ, αιτήθηκε παράταση 12μήνου (η σχετική πρόβλεψη του νόμου επιτρέπει παράταση έως 36 μήνες), επικαλούμενη τις παρενέργειες της πανδημίας στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

Πέραν της παραπάνω αλλαγής, η εταιρεία που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Βιοχάλκο στην αγορά ακινήτων προχωρά στην υλοποίηση του πλάνου έργων και αναπτύξεων. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2021, η εταιρεία εξέδωσε ομόλογο 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει παλαιότερα ομολογιακά δάνεια (5,33 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, το οποίο ήδη αναχρηματοδοτήθηκε και 12,5 εκατ. ευρώ προ εξόφληση ομολογιακού δανείου του 2015), αλλά κυρίως για να προωθήσει υφιστάμενες και μελλοντικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα 98,4 εκατ. ευρώ του «πράσινου» ομολόγου θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας έως το 2025, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 316 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Noval προγραμματίζει την αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου της στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019, με μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED/LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities. Το συγκεκριμένο έργο υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

Επιπλέον, η εταιρεία προωθεί την ανάπτυξη του συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) από κοινού με την Brooklane. Για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη υπολογίζεται ότι από το 2022 έως το 2025 θα πραγματοποιηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες 48,7 εκατ. ευρώ (77,3 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021). Η Noval, όμως, θα επενδύσει 24,4 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τη συμμετοχή της κατά 50% στην κοινοπραξία.

Η εταιρεία ολοκληρώνει επίσης την ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024. Επίσης επενδύει στο νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ., για το οποίο αναμένονται επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2025.

Διατηρεί επίσης στον σχεδιασμό της τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 10 εκατ. από το 2022 έως το 2024. Πρόκειται για παλιά βιομηχανοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Επίσης, κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ σχετίζονται με δυνητικές «πράσινες» επενδύσεις σε νέα ακίνητα για τις οποίες έχει ήδη διενεργηθεί ή διενεργείται due diligence ή βρίσκονται σε προσυμβατικό στάδιο. Αφορούν γραφεία, τουριστικά καταλύματα, logistics και κατοικίες.

Σημειώνεται ότι στο εξάμηνο του 2021, η Noval διέθετε 43 ακίνητα συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 317,5 χιλ. τ.μ., με τα ετησιοποιημένα μισθώματα δυνάμει των μισθωτικών συμβάσεων να φτάνουν τα 21,4 εκατ. ευρώ. Ένα από τα 43 ακίνητα βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η εύλογη αξία του συνόλου των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας, όπως αυτή αποτιμήθηκε στις 30 Ιουνίου, ανήλθε σε 389,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v