Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό ενδιαφέρον για Μπουτάρη από Premia και Ελληνοσουηδούς επενδυτές

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του ντιλ για την Ι. Μπουτάρης & Υιός. Τα αγκάθια και το deadline της 28ης Φεβρουαρίου για τη συμφωνία. Τι θα γίνει με τα ακίνητα και τον κλάδο της οινοποιίας.

Διπλό ενδιαφέρον για Μπουτάρη από Premia και Ελληνοσουηδούς επενδυτές

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Premia Properties και ελληνο-σουηδικό επενδυτικό σχήμα βρίσκεται η Ι. Μπουτάρης & Υιός και οι servicers στους οποίους έχουν περάσει τα δάνεια της τελευταίας.

Η Premia Properties επιβεβαιώνει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία με τους servicers των δανείων της εταιρείας. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συναλλαγή, λόγω διαφόρων θεμάτων που υπάρχουν με τα ακίνητα.

Στην Premia Properties, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα περάσουν τα ακίνητα της προβληματικής οινοποιίας και σε νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα εισφερθεί ο κλάδος της οινοποιίας. Η νέα εταιρεία στην οποία θα περάσει ο κλάδος του κρασιού αποτελεί consortium ελληνικών και σουηδικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος της Premia, η οποία εισέρχεται στον τομέα light industrial, ήδη με την προηγούμενη συμφωνία απόκτησης ακινήτου που θα στεγάσει Πάρκο Βιοτεχνολογίας στην Παιανία. Επιπλέον, η απόκτηση των αμπελώνων της Μπουτάρης εκτιμάται ότι θα εισφέρει ένα ακόμη στοιχείο ενεργητικού στο «πράσινο χαρτοφυλάκιο» της εταιρείας.

Το deadline για την υπογραφή της συμφωνίας τοποθετείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με το φιλόδοξο σενάριο να θέλει οι υπογραφές και η συμφωνία να ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου. Για τις 25 Φεβρουαρίου πάντως έχει ορισθεί η τακτική γενική συνέλευση της προβληματικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν κληθεί οι μέτοχοι να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, 2019 και 2020.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης της προβληματικής οινοποιίας, που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Πριν από πέντε χρόνια, τον Μάιο του 2017, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας, σε συνέχεια της εκδίκασης της συμφωνίας βάσει του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, είχε εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσής της.

Εκείνο το σχέδιο που δεν περπάτησε, δεν προέβλεπε τη διαγραφή χρεών αλλά τη ρύθμισή τους, την πώληση θυγατρικών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Σημειώνεται πως οι υποχρεώσεις της στις 30/9/2016 ανέρχονταν στα 44,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,17 αφορούν οφειλές προς τις τράπεζες, 8,8 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, περί τις 700.000 ευρώ οφειλές προς τους εργαζόμενους και 8,36 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v