Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2025 ετοιμάζει η Dimand

Η κεφαλαιακή ενίσχυση από EBRD και ο στρατηγικός επενδυτής της HIG Capital. To σχέδιο για αξιοποίηση του ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό. Οι νέες επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα και στο βάθος τα logistics.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2025 ετοιμάζει η Dimand

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2025 σε έργα αστικής ανάπλασης, οικιστικούς, αλλά και γραφειακούς χώρους προγραμματίζει η Dimand, προωθώντας σε διαφορετικό χρονισμό 12-14 projects.

Η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ από την EBRD στη μικτή εταιρεία που έχει συστήσει με την Dimand (Cante Holdings), αλλά και η στρατηγική συνεργασία με τη HIG Capital (συγκεκριμένα με τον βραχίονα του αμερικανικού fund, HIG Europe Realty), η οποία προσέφερε ανοιχτή γραμμή πίστωσης, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν τη ρευστότητα της εταιρείας και τη δυνατότητα μόχλευσης των κεφαλαίων της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δ. Ανδριόπουλο, οι στρατηγικές συνεργασίες με HIG και EBRD επιβεβαιώνουν τη βούληση μακροπρόθεσμης τοποθέτησης ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων, την οποία χαρακτηρίζει μεν ανώριμη, ωστόσο, αναπτυσσόμενη.

Παράλληλα, η ωρίμανση έργων που ήδη αναπτύσσει η εταιρεία σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά και η μεταβίβασή τους στους τελικούς χρήστες δημιουργεί διαρκή ρευστότητα, που επανεπενδύεται σε νέα projects.

Η Softex, το Μινιόν και οι νέοι στόχοι

Στον άξονα αυτό, η Dimand καταρτίζει το master plan αξιοποίησης του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, μια έκταση 50 στρεμμάτων, το οποίο απέκτησε το 2021, ακολουθώντας τη στρατηγική της μεγάλης κλίμακας ανάπλασης περιοχών και επανάχρησης κτιρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ο προϋπολογισμός αξιοποίησης της έκτασης αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις κτιρίων στην έκταση, ενώ με βάση τον σχεδιασμό, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει τέλη του 2022, με ορίζοντα η ανάπλαση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Αν και ακόμη δεν έχει καταρτιστεί πλήρως η ανάπτυξη της έκτασης, εντούτοις οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.

Το προϊόν των serviced apartments αποτελεί επίσης μέρος της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία μετά τη δημιουργία κτιρίου κατοικιών στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, που μισθώνονται από την Telepereformance και εξαγοράστηκαν από την Premia Properties, σχεδιάζει τρία ακόμη αντίστοιχα projects.

Η εταιρεία διαθέτει τρία οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου (όπου ανακατασκεύασε και τα συγκροτήματα της Παπαστράτος) και ήδη έχει οικοδομικές άδειες για την αξιοποίησή τους. Η πιο ώριμη επένδυση αφορά οικόπεδο 5.500 τ.μ., όπου σχεδιάζει τη δημιουργία 100 διαμερισμάτων, ενώ για το δεύτερο οικόπεδο προγραμματίζεται η δημιουργία 50 διαμερισμάτων. Η τρίτη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή θεωρείται πρώιμη κατά τον κ. Ανδριόπουλο, ωστόσο, η ζήτηση είναι εξόχως υψηλή στην περιοχή, γεγονός που επισπεύδει την προσφορά εκ μέρους της Dimand.

Σε ό,τι αφορά το νεoαποκτηθέν ακίνητο του πρώην Μινιόν στην Ομόνοια, όπου η εταιρεία προγραμματίζει επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ (μαζί με το τίμημα του ακινήτου), εντός της επόμενης εβδομάδας (15-17 Φεβρουαρίου) θα αξιολογήσει τις αρχιτεκτονικές προτάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει εκκινήσει για την επανάχρηση του ακινήτου.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία διατηρεί επίσης ενδιαφέρον για τον υποκλάδο των αποθηκευτικών χώρων, έχοντας προκαταρκτικές συζητήσεις για την απόκτηση ακινήτων και ανάπτυξη εγκαταστάσεων logistics τόσο στο Θριάσιο όσο και στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v