Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Deal με Allianz, έρχεται δημόσια πρόταση

Συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφιακού μεριδίου της εγχώριας ασφαλιστικής εταιρίας από τον γερμανικό όμιλο. Πάνω από τα 7 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα, ακολουθεί δημόσια πρόταση. Ποιοι βασικοί μέτοχοι πούλησαν τις μετοχές τους και γιατί.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Deal με Allianz, έρχεται δημόσια πρόταση

Στην απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης προχωρεί η Allianz καθώς ο γερμανικός Όμιλος εξαγοράζει τα ποσοστά που κατέχουν στην εισηγμένη εταιρεία οι Χρήστος Γεωργακόπουλος (κατέχει το 27,04%), Σταύρος Λεκκάκος (5,45%) , Ευδοκία Κωνσταντινίδη (8,94%) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που ελέγχει το 15% ων μετοχών.

Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια πρόταση των Γερμανών προς τους υπόλοιπους μετόχους της εισηγμένης. To προσφερόμενο τίμημα δεν είναι γνωστό, πλην όμως φερεται να υπερβαίνει τα 7 ευρώ ανά μετοχή και διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. 

Ενδεικτικά, προ πέντε ετών, στις 13/2/2017 ο τίτλος διαπραγματευόταν στο ΧΑ προς 2,17 ευρώ, ενώ κατά την τελευταία τετραετία η εταιρεία είχε διανείμει μερίσματα που αθροιστικά διαμορφώθηκαν στο 0,79 ευρώ.

Η κίνηση αυτή συνάδει με την πολιτική της Allianz να διευρύνει την παρουσία της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς το μερίδιο που κατέχει είναι μικρό σε σύγκριση με το μέγεθός της και την παρουσία της ανά τον κόσμο. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει και κατά το παρελθόν το Euro2day.gr, υπήρχε έντονη φημολογία ότι η Allianz είχε ξεκινήσει από πέρυσι διερευνητικές επαφές με στόχο την ανάπτυξή της και μέσα από τη μέθοδο των εξαγορών.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές κινήθηκαν με βάση διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η έλλειψη διάδοχης κατάστασης του μεγαλύτερου μετόχου της Ευρωπαϊκής Πίστης (Χρήστος Γεωργακόπουλος).

• Ο μεσοπρόθεσμος επενδυτικός χρονικός ορίζοντας της EBRD (κατέχει το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο απέκτησε προκειμένου να διευκολύνει την Τράπεζα Πειραιώς στη ρευστοποίηση του 30% που κατείχε στην ΕΥΠΙΚ και έτσι να ανεβάσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της). Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση στην Ευρωπαϊκή Πίστη εξελίχθηκε ως ιδιαίτερα κερδοφόρος για την EBRD, καθώς είχε αγοράσει το 15% προς μόλις 1,5 ευρώ ανά μετοχή και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει εισπράξει πολύ υψηλά μερίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Allianz λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου το ένα ασφαλιστικό deal διαδέχεται το άλλο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων που θα εκμεταλλεύονται ισχυρές οικονομίες κλίμακας. Η Allianz μέσω της Ευρωπαϊκής Πίστης ενισχύει δραστικά τα μερίδιά της τόσο στα προϊόντα ζωής, όσο και στις γενικές καλύψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v