Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή ιδιοκτήτη ή λουκέτο το δίλημμα για ΛΑΡΚΟ

Μπλεγμένο κουβάρι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης... με πολιτικές διαστάσεις για τις ομαδικές απολύσεις. Προθεσμία 30 ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις εναπομείναντες στην κούρσα υποψήφιους «μνηστήρες».

Αλλαγή ιδιοκτήτη ή λουκέτο το δίλημμα για ΛΑΡΚΟ

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τη ΛΑΡΚΟ. Εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ή αν θα κηρυχθούν άγονοι οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί θα φανεί στα μέσα Μαρτίου, οπότε προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Με το ζήτημα της τύχης των εργαζομένων να έχει αποκτήσει πολιτική χροιά από την αντιπολίτευση, τις αναγκαίες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις να τελούν υπό ασυνήθιστη μυστικότητα, καθώς και το άχθος των προστίμων από την Ε.Ε., η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύεται σε ένα δύσκολο να ξετυλιχτεί κουβάρι.

Σε αυτό συνηγορούν πληροφορίες του Euro2day.gr από την αγορά, που αναφέρουν επιπρόσθετα ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο αν τελικά «κόψουν το νήμα» οι τρεις εναπομείναντες επενδυτές. Ήτοι, η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Μπορεί να απομείνουν δύο ελληνικού ενδιαφέροντος ή και… κανένας. Πάντως, σε αυτή τη φάση, η πληροφόρηση που διοχετεύεται αρμοδίως είναι ότι και οι τρεις παραμένουν στην κούρσα.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα, ενέκρινε τα σχέδια συμφωνιών μετόχων, τα οποία αναρτήθηκαν στο Virtual Data Room (VDR), ορίζοντας προθεσμία 30 ημερών από την ανάρτησή τους για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Η ημερομηνία αυτή, δηλαδή, είναι στις 17 Μαρτίου. Οι επενδυτές θα έχουν τον χρόνο να μελετήσουν τα σχέδια, χωρίς, όμως, δυνατότητα αλλαγής.

Ως την Παρασκευή, εξάλλου, το ίδιο θα πράξει και η Ειδική Διαχείριση, που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, ορίζοντας κι αυτή τράτο 30 ημερών για τις δεσμευτικές προσφορές. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο διαδικασίες θα έχουν διαφορά 3-4 ημερών για να διατηρηθεί η ανεξαρτησία τους.

Ταυτόχρονα, ως την Παρασκευή η Ειδική Διαχείριση θα στείλει στους 1.065 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου προσκλήσεις διαβούλευσης για ομαδικές απολύσεις. Παρά το γεγονός ότι τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ προτίθενται να κωλυσιεργήσουν την όλη διαδικασία της διαβούλευσης, ωστόσο, υπάρχει εκ του νόμου δικαίωμα μονομερούς ενέργειας από τον εργοδότη, δηλαδή, τον Ειδικό Διαχειριστή, που προφανώς έχει λάβει εντολή να κλείσει πάση θυσία αυτό το κεφάλαιο. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια τα σωματεία και κατά πόσο διαθέτουν τα έννομα μέσα να δημιουργήσουν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Εκείνο το οποίο προκαλεί ερωτήματα, από την άλλη πλευρά, είναι η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία καθορίζει τις υποχρεώσεις των επενδυτών για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο συγκρότημα, ώστε να είναι συμβατό με την αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Παρά το γεγονός ότι διαβεβαιώνεται από αρμόδια χείλη ότι έχει «κλειδώσει» εδώ και μήνες και δίνει τράτο 5 ετών στον νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ για τα έργα που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει, εντούτοις, δεν έχει δημοσιευθεί ως είθισται. Ακόμη και τώρα που οι δύο διαγωνισμοί εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Έγινε, όμως, κάτι άλλο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων της εταιρείας. Έτσι, ο νέος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος δεν θα καταβάλει για τα αυθαίρετα αυτά παράβολα και πρόστιμα και δεν θα ισχύει η απαγόρευση για τις μισθώσεις και τις παραχωρήσεις. Όσο για τις πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές προβλέπεται η οικειοθελής απομάκρυνση ή κατεδάφιση.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι έχει αποφασιστεί να αναδειχθεί ένας επενδυτής για το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ. Στην περίπτωση που προκύψουν δύο διαφορετικοί στους ισάριθμους διαγωνισμούς, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλουν και ένα νέο τίμημα για το πακέτο ΛΑΡΚΟ, οπότε θα επιλεγεί ο τελικός ιδιοκτήτης του. Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον υπάρξει ως το τέλος επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v