Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους Τσέχους της Allwyn η συμμετοχή Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ

Εναντι τιμήματος 327 εκατ. ευρώ η Allwyn (SAZKA) απέκτησε το ποσοστό του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη στην εταιρεία μέσω της οποίας ελέγχει τη συμμετοχή της στον Οργανισμό.

Στους Τσέχους της Allwyn η συμμετοχή Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ

Η Allwyn Entertainment (το brand που χρησιμοποιεί πλέον η τσεχική SAZKA) ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Yeonama Holdings Co. Limited (συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη) για την αγορά της υπόλοιπης μειοψηφικής συμμετοχής της στη SAZKA Delta AIF Variable Investment Company Ltd, εταιρική οντότητα μέσω της οποίας η Allwyn κατέχει μέρος της συμμετοχής της στον ΟΠAΠ, έναντι τιμήματος 327,4 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, τα οικονομικά συμφέροντα της Allwyn (σ.σ. η συμμετοχή σε μερίσματα κ.λπ.) στον ΟΠΑΠ θα αυξηθεί από 41,2% σε 48,1%.

Λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό και το κεφάλαιο κίνησης της SAZKA Delta, η συναλλαγή συνεπάγεται premium άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής του ΟΠAΠ. Η κίνηση, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συγκεντρώθηκαν από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου 600 εκατ. ευρώ.

Ο Robert Chvatal, Διευθύνων Σύμβουλος της Allwyn, λέει: «Η απόκτηση της υπόλοιπης μειοψηφικής συμμετοχής στη SAZKA Delta είναι ένα σημαντικό βήμα για την Allwyn και συνεχίζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για αύξηση των μεριδίων στις εταιρείες που λειτουργούμε. Αυτή η συναλλαγή ολοκληρώνει μια σειρά συναλλαγών μέσω των οποίων εξαγοράσαμε τα συμφέροντα άλλων μετόχων της SAZKA Delta τα τελευταία τρία χρόνια. Μαζί με την επιλογή μας να μετατρέψουμε το μέρισμα που εισπράττουμε από τον ΟΠAΠ σε μετοχές, αυξήσαμε τη συμμετοχή μας στον ΟΠAΠ από 23,7% το 2018 σε 48,1% σήμερα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις πρόσφατες επιδόσεις του ΟΠAΠ και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη».

Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ

Η Allwyn αυξάνει τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ στο 48,1% H SAZKA Entertainment AG που λειτουργεί με την εμπορική επωνυμία Allwyn («Allwyn») ανακοίνωσε σήμερα ότι η RUBIDIUM HOLDINGS LIMITED («Rubidium») μέσω της οποίας η Αllwyn κατέχει έμμεσα μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου στην ΟΠΑΠΟΠΑΠ») σύνηψε συμφωνία με την Yeonama Holdings Co. Limited («Yeonama») για την αγορά των υφιστάμενων μετοχών μειοψηφίας χωρίς δικαίωμα ψήφου της Yeonama στην SAZKA Delta AIF Variable Investment Company Ltd («SAZKA Delta»), οντότητα μέσω της οποίας η Allwyn κατέχει τμήμα των μετοχών της στην OΠΑΠ, έναντι τιμήματος €327,4 εκατομμυρίων (η «Συναλλαγή»). Συνεπεία των ανωτέρω, η «οικονομική συμμετοχή» (economic interest) της Allwyn (δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί, ανεξαρτήτως του ελέγχου της SAZKA Delta, στο μερίδιο σε διανομές και όχι στα δικαιώματα ψήφου) στην ΟΠΑΠ θα αυξηθεί από περίπου 41,2% σε περίπου 48,1%. Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στις μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου που κατέχει η Yeonama είχε γίνει στο Πληροφοριακό Δελτίο για την προαιρετική δημόσια πρόταση που υποβλήθηκε από τη SAZKA Group a.s., το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό και το κεφάλαιο κίνησης της SAZKA Delta, η Συναλλαγή προβλέπει προστιθέμενη αξία (premium) άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής της ΟΠΑΠ στην αγορά. Το τίμημα της αγοράς θα χρηματοδοτηθεί με ταμειακά διαθέσιμα που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό, συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ύψους €600 εκατομμυρίων.

Η συναλλαγή δεν έχει καμία επίδραση στον αποκλειστικό έλεγχο που ασκεί το VALEA FOUNDATION επί της SAZKA Delta, και κατά τούτο δεν επέρχεται καμία μεταβολή στον αριθμό και το ποσοστό των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου στην ΟΠΑΠ που ελέγχονται έμμεσα από το VALEA FOUNDATION και τις οντότητες που ελέγχονται από, και ενεργούν συντονισμένα με, το VALEA FOUNDATION, κατά την έννοια του ν. 3556/2007, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του VALEA FOUNDATION με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2022 ανερχόταν κατά την 16η Δεκεμβρίου 2021 σε 47,13%.

Κατά την ημερομηνία της παρούσας, το VALEA FOUNDATION και οι οντότητες που ελέγχονται από, ή ενεργούν συντονισμένα με, το VALEA FOUNDATION, κατόπιν απόκτησης μετοχών από την SAZKA Group a.s. στην αγορά από την 16η Δεκεμβρίου 2021 και εντεύθεν, ελέγχουν έμμεσα συνολικά 48,09% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην ΟΠΑΠ, ως ακολούθως:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v