Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γερό» πρώτο δίμηνο για τον όμιλο Quest

Πού εδράζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία της διοίκησης και ποια είναι τα σχέδια για τη μερισματική πολιτική. Εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση το split της μετοχής.

«Γερό» πρώτο δίμηνο για τον όμιλο Quest

Ικανοποιητικά εξελίσσονται μέχρι τώρα οι φετινές οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Quest, με τη διοίκηση ωστόσο της εισηγμένης να παρακολουθεί από κοντά τις γενικότερες εξελίξεις και να επισημαίνει μια σειρά αβεβαιοτήτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της στο μέλλον.

Ειδικότερα, στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της Quest Holdings (αποφασίστηκε το split της μετοχής, με αποτέλεσμα κάθε ένας παλαιός τίτλος να μετατραπεί σε τρεις νέους, με στόχο την αύξηση της εμπορευσιμότητας στο ταμπλό του ΧΑ), η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 συνέχισε με τη φόρα του εννεαμήνου της περασμένης χρονιάς, ενώ η πορεία του πρώτου φετινού διμήνου έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά.
  • «Γενικότερα είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», ωστόσο υπάρχει μια σειρά αβεβαιοτήτων που ενδεχομένως να πλήξουν τις μελλοντικές μας επιδόσεις. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος επηρεάζει σε μικρό βαθμό τις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου, όπως επίσης υπάρχει και μια κάποια διόγκωση του εργατικού κόστους. Ωστόσο, το κυρίως ζητούμενο είναι το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου. Ειδικότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στο μέτωπο των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά πάρκα (σταθερά τιμολόγια), ούτε και σε εκείνο που προέρχεται από την προώθηση των μεγάλων έργων πληροφορικής. Αντίθετα, ζητούμενο αποτελεί το κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσαν να επηρεάσουν πτωτικά την κατανάλωση προϊόντων που διαθέτει ο όμιλος. Όσο για τις πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτές δεν μπορούν να προβλεφθούν καθώς εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια και την τελική έκβαση που θα λάβει το όλο θέμα.
  • Για φέτος προγραμματίζεται χρηματική διανομή που θα οδηγεί σε ικανοποιητική μερισματική απόδοση, πλην όμως δεν θα είναι αντίστοιχη της τόσο γενναιόδωρης περυσινής, η οποία είχε επηρεαστεί από τη ρευστότητα που αντλήθηκε από την πώληση της θυγατρικής Cardlink.
  • Μετά την άνετη υπερκάλυψη των στόχων του προηγούμενου business plan που έληξε το 2021, το νέο Πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος και ολοκληρώνεται το 2026 αποσκοπεί σε υψηλότερα μεγέθη και σε επέκταση σε νέους τομείς, με την προσθήκη μιας τουλάχιστον νέας δραστηριότητας που πιθανόν να είναι συμπληρωματική με τις υπάρχουσες. Ποσοτικοποίηση κάποιων στόχων του νέου business plan αναμένονται κατά τους επόμενους μήνες (πιθανόν στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης).
  • Σε ό,τι αφορά την επένδυση στη Γ.Ε. Δημητρίου αναμένεται η δικαστική απόφαση σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της εταιρείας και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε όμιλος Quest θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας περίπου το 95% των μετοχών της ΓΕΔ. Ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας υπονόησε ότι σε περίπτωση απόκτησης της πλειοψηφίας της ΓΕΔ, οι μετοχές της τελευταίας δεν θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ, σημειώνοντας πως το κόστος που συνεπάγεται η διαπραγμάτευση είναι ασύμφορα υψηλό για εταιρείες με χαμηλές οικονομικές επιδόσεις. Ο όμιλος άλλωστε κατά το παρελθόν, έχει βγάλει από το ΧΑ τρεις θυγατρικές του (Unisystems, Rainbow και Ergodata).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v