Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Θα μείνουν στην επόμενη κυβέρνηση τα αιτήματα για φορο-κίνητρα και ΣΔΙΤ

«Η υπάρχουσα κατάσταση (σύνταξη, υγεία, φυσικές καταστροφές) κοστίζει πολύ, ενώ είναι κοινωνικά και δημοσιονομικά επικίνδυνη», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. «Ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα».

Ασφαλιστικές: Θα μείνουν στην επόμενη κυβέρνηση τα αιτήματα για φορο-κίνητρα και ΣΔΙΤ

Στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, μεταφέρονται τα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών για θέσπιση φορολογικών κινήτρων και για συμπράξεις το δημόσιο τομέα, σε ότι αφορά την υγεία και τις καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση των μελών της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (φωτ.) ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για θέσπιση φορολογικών κινήτρων, η οποία όμως για όλους αυτούς τους καλούς λόγους των κρίσεων, δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα, καθώς η υπάρχουσα κατάσταση (σύνταξη, υγεία, φυσικές καταστροφές) κοστίζει πολύ στο μέσο Έλληνα, ενώ παράλληλα είναι κοινωνικά και δημοσιονομικά επικίνδυνη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη όμως και για το κατατεθέν σχέδιο νόμου που προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών νέων κατοικιών στις περιοχές υψηλής τρωτότητας, ο κ. Σαρρηγεωργίου το χαρακτήρισε ως «τεχνικά ανεφάρμοστο», μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη καθολικής κάλυψης των κατοικιών μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου τομέα με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το αργότερο σε 15 μήνες από σήμερα θα έχουμε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, είναι προφανές ότι τα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών για θέσπιση φορολογικών κινήτρων και για συνεργασία με το δημόσιο στους τομείς της υγείας και των φυσικών καταστροφών, μεταφέρονται για την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Υποστηρικτής των απόψεων του κ. Σαρρηγεωργίου σε ό,τι αφορά την ανάγκη σύμπραξης πολιτών, δημοσίου και ασφαλιστικών εταιρειών για την κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές δήλωσε χθες και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για… προσωπικές του απόψεις που δεν αντανακλούν την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Το μέσο κόστος ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι απαγορευτικά υψηλό και φυσικά θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω μέσα από την κρατική συμμετοχή.
  • Όσο πιο καθολικό είναι ένα τέτοιο σχέδιο, τόσο και δικαιότερο.
  • Η ισχύουσα πολιτική, σύμφωνα με την οποία το κράτος λειτουργεί ως ασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη στο μέλλον, σημειώνοντας το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο (πχ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για τις περιπτώσεις των καταστροφών σε Εύβοια και Κρήτη), αλλά και την αβεβαιότητα για το αν μελλοντικά το κράτος θα μπορέσει να καλύψει τους πολίτες σε περίπτωση μιας μεγαλύτερης καταστροφής.
  • Η σύμπραξη αυτή δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα, για το οποίο ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος.

Υπέρμαχοι της πολιτικής των συμπράξεων του δημοσίου με τις ασφαλιστικές εταιρείες δήλωσαν στα πλαίσια της χθεσινής εκδήλωσης τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους υψηλούς εποπτικούς δείκτες των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς διαθέτουν 85% παραπάνω κεφάλαια από αυτά που απαιτούν οι δείκτες του Solvency II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v