Η πιστωτική επέκταση βασικός στρατηγικός άξονας της Πειραιώς

Εκτίμηση για 1,3 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 διατυπώνει η διοίκηση. Βλέπει δείκτη ROE στο 5%. Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην οικονομία. Εκδοση senior notes €1 δισ. φέτος.

Η πιστωτική επέκταση βασικός στρατηγικός άξονας της Πειραιώς

Με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας κινείται η τράπεζα Πειραιώς, όπως τόνισε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα 2021. Ενώ διανύει το τελευταίο μίλι για την εξυγίανση του ισολογισμού της θα ρίξει πλέον το βάρος στην πιστωτική επέκταση με αιχμή τις επιχειρήσεις ,αλλά και στην παραγωγή εσόδων από έτερες δραστηριότητες όπως το asset management και το bancassurance.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η τράπεζα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου όταν θα παρουσιαστεί το business plan της περιόδου 2022-2025.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το πρώτο 3μηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους. Προέβλεψαν ότι το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρηματικοί τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας είναι η ενέργεια, το real estate και η μεταποίηση, ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι: μεταφορές, αγροτοδιατροφικός τομέας, η φιλοξενία (τουρισμός) και το εμπόριο.

Στην ερώτηση αν οι καλές επιδόσεις του τέταρτου 3μηνου του 2021 στις εκταμιεύσεις (σ.σ. 2,2 δισ. ευρώ) θα συνεχιστούν ή όχι και το 2022, τα στελέχη της Πειραιώς ανέφεραν ότι θα υπάρξει συνέχεια όπως εξάλλου δείχνει και το 1 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις το 1ο τρίμηνο του έτους.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

"Είναι νωρίς ακόμη για να δούμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις από την γεωπολιτική κρίση, ωστόσο αναμένεται να επηρεαστεί εμμέσως η επιχειρηματική δραστηριότητα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε πως η τράπεζα έχει σχεδόν μηδενική έκθεση στις δύο αγορές (Ουκρανία, Ρωσία).

Ωστόσο, αναφέρθηκε στις έμμεσες επιπτώσεις του πληθωρισμού στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας με αιχμή το ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια τόνισε πως τα στοιχεία δεν δείχνουν καμία ανησυχία και πως είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στον τουρισμό. Όσο για τους τομείς της ενέργειας, του retail και των μεταφορών επανέλαβε πως είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθούν ποσοτικά.

Μονοψήφιο NPEs και ROE στο 5%

Η τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει τρεις τιτλοποιήσεις, το Sunrise III και δύο συνθετικές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 3ο 3μηνο του 2022. Στόχος ο δείκτης NPEs να περιοριστεί στο 8% στο τέλος του 2022. Για φέτος ο δείκτης ROE εκτιμάται στο 5% με στόχο να διπλασιαστεί τις επόμενες οικονομικές χρήσεις.

Εκδοση senior notes €1 δισ.

Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2022 και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με έκδοση ομολόγου senior notes ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v