Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Ποιες ελευθερίες αποκτά μετά την πώληση της Ασφαλιστικής

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της DG Comp ο όμιλος. Επανακτά το δικαίωμα εξαγορών. Πώς λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» της Εθνικής Κύπρου.

Εθνική Τράπεζα: Ποιες ελευθερίες αποκτά μετά την πώληση της Ασφαλιστικής

Την απαλλαγή της Εθνικής Τράπεζας από τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που θέτει το πλάνο αναδιάρθρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Capital Partners.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έλαβε στις 24 Φεβρουαρίου την έγκριση της DG Comp και ακολούθως εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση, εντός των προσεχών εβδομάδων, του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε SPV συμφερόντων CVC Capital Partners.

Η μεταβίβαση θα σημάνει και την έξοδο της Εθνικής από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας Π. Μυλωνάς, στο μήνυμα που συνοδεύει τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Η Εθνική έχει ολοκληρώσει, εδώ και περίπου ένα χρόνο, τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αναθεωρήθηκε το 2019, μειώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων της στην Ελλάδα σε 365, το προσωπικό της σε 7.621 άτομα (σ.σ. χωρίς να περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε Εθνική Ασφαλιστική) και τα λειτουργικά της έξοδα σε 768 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην Prodea και διέκοψε ή περιορίζει δραστικά την παρουσία της στις ξένες αγορές, με εξαίρεση αυτή της Βόρειας Μακεδονίας (Stopanska Bank). Η μόνη μη ολοκληρωμένη δέσμευση αφορά στην πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο (Εθνική Κύπρου), για την οποία η Εθνική, κατόπιν συμφωνίας με την DG Comp, προχωρά σε απομόχλευση του χαρτοφυλακίου της σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική προσπάθησε να πωλήσει ανεπιτυχώς τη θυγατρική της, φθάνοντας ως την υπογραφή δεσμευτικής σύμβασης με την Astrobank, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη του προτιμητέου επενδυτή, με αποτέλεσμα η Εθνική να αποφασίσει στο τέλος του 2020 τον τερματισμό του SPA.

Τέλος, η Εθνική αποφάσισε τον Μάιο του 2021 να τερματίσει τις δραστηριότητές της, μέσω υποκαταστήματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των περιορισμών που επέφερε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ελήφθη η απόφαση τερματισμού των δραστηριοτήτων της στη Μάλτα (NBG Bank Malta Ltd).

Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην Αίγυπτο, μέσω υποκαταστήματος, ελήφθη τον Μάιο του 2021 η απόφαση τερματισμού της, κατόπιν σχετικής έγκρισης από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει στην Εθνική να επανακτήσει μια σειρά από δυνατότητες, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι αυτή της επέκτασης, μέσω εξαγορών, σε Ελλάδα και ξένες αγορές.

Η τράπεζα έκλεισε το 2021 με δείκτη κοινών μετοχών κατηγορίας 1 («CET1») στο 16,9%, ενώ ο δείκτης συνολικού κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 17,5% (συμπεριλαμβανομένων των κερδών της περιόδου).

Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και η στρατηγική συνεργασία με την Evo Payments Inc που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του Δ’ τριμήνου του 2022, θα προσθέσουν στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής επιπλέον 160 μονάδες βάσης περίπου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων στρατηγικής σημασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v