Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το σχέδιο εξυγίανσης, υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Το Ναυπηγείο Ελευσίνας δεν κλείνει. Τελεία και παύλα. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει το σχέδιο της ONEX».

Στη Βουλή το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Το «παρών» στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων -η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα- έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντός των 15-20 επόμενων ημερών θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή προκειμένου να αρθούν τα κωλύματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, η κυβέρνηση επέλεξε να κατατεθεί η συγκεκριμένη διάταξη, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το πλήρες σχέδιο της εξυγίανσης των Ναυπηγείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες.

«Είναι εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Θεωρώ εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και πιστεύω ότι οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται παγκοσμίως και με την κλιματική αλλαγή και με τις γεωπολιτικές συνθήκες, είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τη δημιουργία ενός πολύ καλού μέλλοντος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζοντας ότι πλέον η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχει βρεθεί λύση τελικά».

«Το Ναυπηγείο Ελευσίνας δεν κλείνει. Τελεία και παύλα. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει το σχέδιο της ONEX», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο αρμόδιο Δικαστήριο στο τέλος του 2021, κάτι το οποίο δεν συνέβη, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπέγραψε το σχετικό σχέδιο. «Ενας σημαντικός κρίκος του εγχειρήματος δεν μπορούσε να κλείσει και αφού δεν μπορούσε να κλείσει ο κρίκος αυτός, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τον Απρίλιο κρίσιμο μήνα για την πορεία της εξυγίανσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση είναι η παρουσίαση του σχεδίου εξυγίανσης που προτείνει η ONEX στη Βουλή, χωρίς να ακολουθηθεί η δικαστική οδός, «ώστε να πάμε γρηγορότερα και να υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη νομική εξασφάλιση και νομική δέσμευση των υπολοίπων κομμάτων επί αυτού του σχεδίου».

Αναφερόμενος στο σχέδιο εξυγίανσης, ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει ισχυρές δεσμεύσεις -στο πλαίσιο της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες- ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα της ONEX, χρηματοδοτώντας το κομμάτι το εμπορικό και συνεχίζει τη συζήτηση με το Πολεμικό Ναυτικό για τα προγράμματα των κορβετών. Προσέθεσε, δε, ότι στο κομμάτι το στρατιωτικό θα συμμετέχει η ιταλική Fincantieri αναλόγως με προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v