Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ομόλογα €4,16 δισ. μπαίνουν στην άκρη για είσπραξη τόκων

Τον Δεκέμβριο η τράπεζα μείωσε στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα τα ομόλογα του εμπορικού χαρτοφυλακίου. Τα κριτήρια για τη μεταφορά των 4,16 δισ. ευρώ.

Alpha Bank: Ομόλογα €4,16 δισ. μπαίνουν στην άκρη για είσπραξη τόκων

Στη μεταφορά -κρατικών- ομολόγων ποσού 4,16 δισ. ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο (σ.σ. αποτίμησης σε εύλογη αξία) σε αυτό της διακράτησης ως τη λήξη προχώρησε η Alpha Bank στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της τράπεζας έλαβε την απόφαση να ελαχιστοποιήσει στην απολύτως απαραίτητη τη χρήση του χαρτοφυλακίου των αξιογράφων, που αποτιµώνται στην εύλογη αξία, µέσω των λοιπών αποτελεσμάτων (σ.σ. πρώην εμπορικό χαρτοφυλάκιο), ώστε να περιορίσει τους κινδύνους για την καθαρή της θέση.

Στο παραπάνω πλαίσιο μεταφέρθηκαν ομόλογα ποσού 4,16 δισ. ευρώ από το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο σε αυτό της διακράτησης, με σκοπό την είσπραξη κεφαλαίου και τόκων (χαρτοφυλάκιο επενδυτικών τίτλων που αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος). Η ανωτέρω απόφαση αξιολογήθηκε ότι πληροί τα κριτήρια της αλλαγής του επιχειρησιακού μοντέλου, σύμφωνα µε τις διατάξεις του IFRS 9 και ως εκ τούτου από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς τέθηκε σε ισχύ.

Η αναταξινόμηση διενεργήθηκε στην εύλογη αξία των ομολόγων κατά την 1/1/2022, η οποία, ωστόσο, προσαρμόστηκε µε το ποσό των σωρευτικών ζημιών προ φόρου, ύψους 6,98 εκατ. ευρώ, που έχουν αναγνωριστεί στη καθαρή θέση. Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής, η αξία των ομολόγων είναι ανάλογη αυτής που θα είχαν, αν αποτιμώνταν πάντοτε στο αναπόσβεστο κόστος.

Το αρχικό τους επιτόκιο και οι αναµενόµενες ζηµίες πιστωτικού κινδύνου που έχουν ήδη αναγνωριστεί δεν επηρεάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v