Oι στόχοι του νέου business plan της Τράπεζας Πειραιώς

Σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, ο Χρήστος Μεγάλου και τα στελέχη του θα παρουσιάσουν στους ξένες επενδυτές το νέο business plan της περιόδου 2022-2025. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες.

Oι στόχοι του νέου business plan της Τράπεζας Πειραιώς

Νέα σελίδα με αναπτυξιακό πρόσημο ανοίγει η τράπεζα Πειραιώς και αυτό αναμένεται πως θα αποτυπωθεί στο 4ετές business plan (2022-2025), το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και στελέχη της διοίκησης θα παρουσιάσουν σήμερα στους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Βασικός άξονας της νέας στρατηγικής που χαράσσει εφεξής η τράπεζα, μετά τον άθλο της εξυγίανσης του ισολογισμού της, είναι η αύξηση της κερδοφορίας από διαφορετικές πηγές εσόδων και η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και δευτερευόντως των νοικοκυριών.

Οι επιχειρηματικοί τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας είναι η Ενέργεια, το real estate και η μεταποίηση ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι: μεταφορές, αγροτοδιατροφικός τομέας, η φιλοξενία (τουρισμός) και το εμπόριο.

Για το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ, εκτίμηση που θεωρείται εφικτή δεδομένου ότι το πρώτο 3μηνο του 2022 η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε εκταμιεύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ .

Μονοψήφιο NPEs και 10% ROE

Η τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει τρεις τιτλοποιήσεις, το Sunrise III και δύο συνθετικές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 3ο 3μηνο του 2022. Στόχος ο δείκτης NPEs να περιοριστεί στο 8% στο τέλος του 2022. Για φέτος ο δείκτης ROE εκτιμάται στο 5% με στόχο να διπλασιαστεί - 10% - τις επόμενες οικονομικές χρήσεις. Επίσης, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2022 και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με έκδοση ομολόγου senior notes ύψους 1 δις ευρώ.

Στρατηγικός στόχος

Στον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης εντάσσεται και η πρόθεση μείωσης του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 27%. Ο στόχος αυτός δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ωστόσο παραμένει μια από τις κρίσιμες πολιτικές της επόμενης περιόδου υπό την προϋπόθεση ομαλών συνθηκών στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v