Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Εξαγοράζει την Iolcus του Αχιλλέα Κοντογούρη

Στόχος της κίνησης του ομίλου Πειραιώς είναι να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στο Asset Management. Το αντίτιμο της συναλλαγής θα ανέλθει σε €10 εκατ. Το μήνυμα του CEO της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου.

Τρ. Πειραιώς: Εξαγοράζει την Iolcus του Αχιλλέα Κοντογούρη

Την εξαγορά της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στη διαχείριση κεφαλαίων.

Η Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ, της οποία CEO είναι ο Αχιλλέας Κοντογούρης, ιδρύθηκε το 2011 (αρχικά ως Iolcus Investments ΑΕΠΕΥ) και είναι μία ανεξάρτητη εταιρία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και Ατομικών Χαρτοφυλακίων με έδρα την Αθήνα.

Διαχειρίζεται τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (OEE) Apolis που έχει ιδρύσει, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Επίσης διαχειρίζεται ατομικά χαρτοφυλάκια ιδιωτών και θεσμικών πελατών σε τράπεζες-θεματοφύλακες στην Ελλάδα, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Τέλος, παρέχει επενδυτικές συμβουλές δομώντας ολοκληρωμένες λύσεις wealth management για ιδιώτες και οικογένειες.

Η Iolcus Investments είχε πέρσι κέρδη 501 χιλ. ευρώ με κύκλο εργασιών 1,79 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 1,12 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Iolcus έρχεται σε συνέχεια αυτής της Trastor και εντάσσεται στην προσπάθεια της Πειραιώς να δημιουργήσει διαφοροποιημένες πηγές εσόδων. Πρακτικά, η τράπεζα εξαγοράζει την ομάδα διαχειριστών της Iolcus που θα συμβάλει στο νέο concept για την ανάπτυξη του Asset Management.

Σε σχέση με τη Συναλλαγή, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε:

«Η συναλλαγή θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της Τράπεζας και στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής τεχνογνωσίας της στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών. Η Iolcus είναι μια από τις πλέον εδραιωμένες πλατφόρμες διαχείρισης κεφαλαίων, με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα αποτελέσει ένα επενδυτικό εργαλείο για την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να αξιοποιήσει τις προοπτικές ανόδου που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά. Η συναλλαγή δρα συμπληρωματικά προς την ήδη δυναμική και επεκτεινόμενη παρουσία της Τράπεζας, ενισχύοντας την αξία των προσφερόμενων υπηρεσιών μας προς τους πελάτες μας».

Η επίσημη ανακοίνωση

«Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» («Τράπεζα Πειραιώς» ή «Τράπεζα») υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τους μετόχους της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ («Iolcus» ή «Εταιρεία») για την απόκτηση του 100% της Εταιρείας (η «Συναλλαγή»).

Το αντίτιμο της Συναλλαγής θα ανέλθει περίπου στα €10 εκατ.

Η Iolcus ιδρύθηκε το 2011 ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και ατομικών χαρτοφυλακίων με έδρα την Αθήνα. Διαχειρίζεται τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (OEE) Apolis που έχει ιδρύσει, με έδρα το Λουξεμβούργο. Επίσης διαχειρίζεται ατομικά χαρτοφυλάκια ιδιωτών και θεσμικών πελατών σε τράπεζεςθεματοφύλακες στην Ελλάδα, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Τα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση της Εταιρείας ανέρχονται σε €1 δισ.

Η Συναλλαγή ενισχύει τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς ως προς την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα και θα επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για την Τράπεζα:

  • άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης
  • αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά διαχείρισης χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παροχής επενδυτικών συμβουλών
  • ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς για πρωταγωνιστική θέση στην αγορά, με υφιστάμενα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση στα €6δις, και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη

Η συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων. Η Grant Thornton S.A ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Potamitis Vekris ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v