Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ακρόαση κάλεσε το Δ.Σ. της Attica Bank η ΤτΕ

Ζητούμενο ακόμη το ύψος της ζημιάς. Δεν έχει κατατεθεί capital plan. Οι καθυστερήσεις για το prerating των τιτλοποιήσεων, το άμεσο πρόβλημα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2021 και το κεφαλαιακό έλλειμμα.

Σε ακρόαση κάλεσε το Δ.Σ. της Attica Bank η ΤτΕ

Επιβεβαιώνονται όσοι αντιμετώπιζαν εξαρχής με δυσπιστία το χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank, που συμφώνησαν οι μέτοχοι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το σχήμα Elllington-ΤΜΕΔΕ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος κάλεσε αύριο σε ακρόαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Αttica Bank, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην κατάθεση capital plan. Πρόκειται για ένα ισχυρό προειδοποιητικό καμπανάκι από πλευράς επόπτη, ο οποίος έχει ενημερώσει το Δ.Σ της τράπεζας για την πιθανότητα κλιμάκωσης των ενεργειών του, εφόσον δεν αναστραφεί η κατάσταση.

Το αρχικό πλάνο που είχαν συμφωνήσει οι μέτοχοι προέβλεπε ταχεία προώθηση των απαραίτητων στοιχείων στην DBRS, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει ως τον Μάρτιο στην έκδοση prerating για τις τιτλοποιήσεις της Attica, που επιδιώκεται να ενταχθούν στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙ.

Στις αρχές Μαρτίου, όμως, έγινε αντιληπτό ότι τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην DBRS ήταν ελλιπή, με αποτέλεσμα να μετατεθεί ο στόχος έκδοσης του prerating για τις 10 Απριλίου. Προσλήφθηκε μάλιστα ως σύμβουλος η EY, προκειμένου να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Πλέον και η ημερομηνία της 10ης Απριλίου φαίνεται να είναι υπό αίρεση. Η καθυστέρηση συνεπάγεται, πρακτικά, αδυναμία οριστικοποίησης του λογαριασμού εξυγίανσης της τράπεζας και επομένως του capital plan, που πρέπει να υποβληθεί στην ΤτΕ καθώς η Αttica Bank βρίσκεται σε φάση συμπεφωνημένης από τους μετόχους ταυτόχρονης εξυγίανσης και υλοποίησης μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η καθυστέρηση δημιουργεί το εξής άμεσο πρόβλημα: η Attica θα εκδώσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, παίρνοντας μέρος μόνο της ζημιάς εξυγίανσης ή θα καθυστερήσει η έκδοση οικονομικών καταστάσεων (σ.σ. έχει οριστεί εσωτερικά ως ημερομηνία δημοσίευσης η 3η Μαΐου) ως την έκδοση του prerating και την κατάθεση capital plan.

Το γεγονός ότι έχουμε φθάσει Απρίλιο και εκκρεμούν ακόμη οι παραπάνω διαδικασίες επιβάλλει να ξεκαθαρίσει, αφενός, αν οι μέτοχοι (ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington) παραμένουν προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στη μεταξύ τους συμφωνία (shareholders agreement) για την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, αφετέρου, αν το Δ.Σ έχει ξεκάθαρη εντολή και δυνατότητα να «τρέξει» τα παραπάνω ζητήματα.

Το Δ.Σ θα ερωτηθεί πιθανότατα για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το -εν δυνάμει- κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021 και την οριστικοποίηση των πρόσθετων προβλέψεων που θα απαιτηθούν, ώστε οι senior notes ομολογίες των τιτλοποιήσεων να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-) για ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v