Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Quest: Επενδύσεις 60 εκατ. και «ανοιχτά αυτιά» για εξαγορές

Mέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επένδυση του νέου κέντρου logistics της ACS, ενώ αναμένονται και κάποιες εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ομιλος Quest: Επενδύσεις 60 εκατ. και «ανοιχτά αυτιά» για εξαγορές

Στα 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για φέτος οι επενδύσεις της Quest Holdings πέραν των όποιων ποσών δοθούν για την εξαγορά άλλων επιχειρήσεων, δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στο πλαίσιο του conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί για πέρυσι, πλην όμως για διάφορους λόγους καθυστέρησαν, όπως για παράδειγμα η επένδυση στη Γ.Ε. Δημητρίου (κλάδος κλιματιστικών) για την οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση σχετικά με την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της. Πέραν αυτού, μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επένδυση του νέου κέντρου logistics της ACS, ενώ αναμένονται και κάποιες εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πέραν ωστόσο των προαναφερθεισών κινήσεων, ο όμιλος εξετάζει το ζήτημα των εξαγορών, με τον CEO Απόστολο Γεωργαντζή να δηλώνει πως «έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά» και να βάζει στο κάδρο τόσο εταιρείες κλάδων στους οποίους ήδη δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές της Quest όσο και ενδεχόμενες επιχειρήσεις άλλου αντικειμένου.

Πέραν αυτών, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας μεταξύ σε ερωτήσεις των αναλυτών ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι:

  • Το πρώτο τρίμηνο εξελίχθηκε για τον όμιλο ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, πλην όμως λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία (πιθανή επίπτωση στην κατανάλωση), δεν θα προβεί σε προβλέψεις για τις επιδόσεις του 2022.
  • Η επίδραση από την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων δεν είναι ουσιαστικά άμεση (τα καύσιμα αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους), αλλά έμμεση γιατί επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών άρα και την κατανάλωση (βλέπε είδη-λύσεις πληροφορικής και ενδεχομένως ACS Courier γιατί οι εργασίες της εταιρείας εξαρτώνται και από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης).
  • Στον κλάδο της πληροφορικής, πέρα από την δωδεκάμηνη -φέτος- συμβολή της Intelli Solutions που εξαγοράστηκε πέρυσι, ανοδική πορεία αναμένεται και από την Unisystems, η οποία διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ. «Ανταγωνισμός στην αγορά σίγουρα υπάρχει, ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα για μια εταιρεία είναι να έχει τη δυναμικότητα να εκτελέσει τα έργα που θα προκύψουν» αναφέρθηκε.
  • Στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να συνεχίσουν οι εξαγορές μονάδων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων) με στόχο έως το τέλος του 2023 να έχουν προστεθεί περίπου 12 με 15 Mw.
  • H νέα επένδυση της ACS Courier θα πολλαπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας (αναμένεται υψηλότερη ζήτηση στο μέλλον λόγω και της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου) και θα συμβάλλει θετικά στην παραγωγικότητά της.
  • Σε ό,τι αφορά το φετινό μέρισμα, μετά την έκτακτη φετινή καταβολή που ήδη διανεμήθηκε, η διοίκηση προτίθεται να διανείμει ποσό μεγαλύτερο του αντίστοιχου περυσινού (0,10 ευρώ ανά μετοχή).
  • Η δραστηριότητα των κλιματιστικών αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενη (θετική υποδοχή του κυβερνητικού μέτρου για επιδότηση αλλαγής κλιματιστικών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας) και σε περίπτωση που ενταχθεί στον όμιλο και η Γ.Ε. Δημητρίου, η Quest θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της διανομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v