Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένα έσοδα και ζημιές 5,6 εκατ. για Frigoglass

Επιδείνωση των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αρχές του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο στη Ρουμανία.

Αυξημένα έσοδα και ζημιές 5,6 εκατ. για Frigoglass

Αύξηση των πωλήσεων κατά 43% σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάκαμψης της ζήτησης και στους δύο κλάδους καθώς και της χαμηλής συγκριτικής βάσης, κατέγραψε η Frigoglass το 2021, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις. 

Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,9 εκατ. το 2020.

Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει τις πωλήσεις-ρεκόρ στον κλάδο Υαλουργίας με αύξηση, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, 55% σε σχέση με πέρυσι και 65% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2019, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των αναπροσαρμογών των τιμών. Παράλληλα επισημαίνει ότι καταγράφεται:

▪ Μείωση του περιθωρίου EBITDA ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών, του λιγότερου ευνοϊκού ενεργειακού μείγματος στη Νιγηρία και της υποτίμησης του Νάιρα, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών.

▪ Ενίσχυση της κερδοφορίας μετά την ασφαλιστική αποζημίωση ύψους €10 εκατ. για το περιστατικό πυρκαγιάς στη Ρουμανίας, με ισόποση ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022.

▪ Επιβάρυνση των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών από την συσσώρευση αποθέματος σε Ρωσία και Ρουμανία, με στόχο την κάλυψη της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

▪ Η επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Ρουμανία αναμένεται στις αρχές του 2023. Εστιάζει
στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

▪ Επιδείνωση των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου, με επιπτώσεις στις δραστηριότητες στη Ρωσία.

▪ Η Frigοglass παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις και λαμβάνει μέτρα, όσο είναι εφικτό, για να περιορίσει τον αντίκτυπο στη ρωσική θυγατρική της.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigοglass, σχολίασε:

«Παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και το υψηλό κόστος το δεύτερο μισό του έτους, πετύχαμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021. Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, αναμένουμε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις να επηρεάσουν την επίδοσή μας κατά το έτος που διανύουμε».

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αντιμετωπίζαμε ήδη κάποιες δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες επιδεινώθηκαν και αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της ραγδαία κλιμακούμενης κατάστασης. Το 2022 έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη μεταφορά τελικών και ημιέτοιμων προϊόντων από τη Ρωσία. Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές, αναλάβαμε προληπτικά πρωτοβουλίες όπως τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων μεταφοράς και την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να διευκολυνθεί η μεταφορά των προϊόντων από τις εγκαταστάσεις μας στη Ρωσία. Επίσης, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο μας στη Ρωσία. Η προληπτική συνεργασία με τους προμηθευτές, η ανάληψη πρωτοβουλιών βελτίωσης του προγράμματος παραγωγής και ο επανακαθορισμός των αποθεμάτων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των βαρδιών και των επιπέδων παραγωγής σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στο εργοστάσιό μας στη Ρωσία.

Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους στρατηγικούς μας εταίρους στον κλάδο αναψυκτικών και ποτών. Παραμένουμε επιφυλακτικοί αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων στην ικανότητά μας να παράγουμε ικανοποιητικούς όγκους προϊόντων στη Ρωσία. Σε ένα ήδη δυσλειτουργικό σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας και σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον τιμών των εμπορευμάτων, αναμένουμε το κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών να επιβαρύνει την κερδοφορία μας τη χρονιά που διανύουμε. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία αναμένεται να αντισταθμιστεί μερικώς μετά τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών πέρυσι και την περαιτέρω αναπροσαρμογή των τιμών για το 2022, καθώς και τις πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους των πρώτων υλών.

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v