Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profile: Ανεβάζει τον πήχη για τα δημόσια έργα

Ανοδος 90% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου για την εισηγμένη. Για φέτος, η Prοfile προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Οι εξαγορές, το Ταμείο Ανάκαμψης και το μέρισμα.

Profile: Ανεβάζει τον πήχη για τα δημόσια έργα

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης προέβλεψε για την επόμενη τριετία η διοίκηση της Profile, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του εισηγμένου ομίλου στους αναλυτές. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Αγγελίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στη μεγάλη αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για νέα συστήματα λογισμικού στις τράπεζες και στις εταιρείες του ευρύτερου χώρου των επενδυτικών υπηρεσιών, τομείς στους οποίους είναι εστιασμένη η Prοfile.
  • Στη συμβολή της εξαγοράς άλλων εταιρειών που σχεδιάζει η Prοfile. Ενδεικτικό είναι ότι η σκανδιναβική Centevo που αποκτήθηκε πέρυσι, αναμένεται φέτος να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από τα 6 στα 7 εκατ. ευρώ και να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, με περαιτέρω ανοδικές προοπτικές. Επιπλέον, οφέλη αναμένονται και από τη μελλοντική επίτευξη σταυροειδών πωλήσεων (cross sales) προς όφελος του εισηγμένου Ομίλου.
  • Στην ανάληψη σημαντικού ύψους δημόσιων έργων, ενόψει και των projects που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ μέχρι πέρυσι, η διοίκηση της Prοfile είχε προϋπολογίσει -συντηρητικά- δημόσια έργα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ έως το 2026, οι εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει είναι τέτοιες, έτσι ώστε να εκτιμώνται ως βάση τα 60 εκατ. ευρώ με πολύ πιθανό στόχο το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ.

«Ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για τη διεκδίκηση των έργων σίγουρα θα υπάρξει, αλλά στην κατηγορία που εμείς εστιάζουμε, τα περιθώρια (EBITDA margin) προβλέπουμε ότι θα κυμανθούν μεταξύ του 25% και του 30%», υποστήριξε ο κ. Αγγελίδης.

Για φέτος, η Prοfile προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ (έναντι 20 εκατ. πέρυσι), με τη μέχρι τώρα φετινή πορεία να επιβεβαιώνει τον προαναφερθέντα χρόνο. Ειδικότερα κατά το πρώτο τρίμηνο:

α) Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρείας είναι αυξημένος κατά 90% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (έφτασε κοντά στα 5 εκατ. ευρώ). Σε συγκρίσιμο επίπεδο ωστόσο (η εξαγορά της Centevo επηρέασε το πρώτο περυσινό τρίμηνο μόνο για λίγες ημέρες) το ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε στο 32%.

β) Οι νέες δέκα συμβάσεις που υπεγράφησαν το πρώτο φετινό τρίμηνο αντιστοιχούν στο 40% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν ολόκληρο το 2021.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το φετινό μέρισμα θα κυμανθεί στο 35% των περυσινών κερδών.
  • Για φέτος θα συνεχιστεί η πολιτική επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη σε ποσό μεταξύ του 20% και του 25% του κύκλου εργασιών.
  • Στα άυλα πάγια εντάσσονται υπεραξίες από εξαγορές εταιρειών που αποκτήθηκαν με τιμήματα ανώτερα των λογιστικών τους αξιών, καθώς και περίπου το ένα τρίτο των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης.
  • Η εταιρεία δεν έχει εργασίες σε Ρωσία και Ουκρανία και δεν επηρεάζεται άμεσα από τον διεξαγόμενο πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v