Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Υψηλά κέρδη το 2021, χαμηλές προσδοκίες για φέτος

Με υψηλότερη παραγωγή και κεφάλαια βγήκε από την πανδημική κρίση ο κλάδος. Ωστόσο οι προσδοκίες για φέτος είναι συγκρατημένες. Οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό.

Ασφαλιστικές: Υψηλά κέρδη το 2021, χαμηλές προσδοκίες για φέτος

Με πολύ ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις έκλεισε το 2021 για τις εγχώριες εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, με τις κερδοφορίες να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και τους δείκτες φερεγγυότητας να υπερβαίνουν με χαρακτηριστική άνεση τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια του εποπτικού πλαισίου Solvency II.

Γενικότερα, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες συνέχισαν να σημειώνουν υψηλή κερδοφορία και κατά τη διετία 2020-2021, παρά την εμφάνιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως για παράδειγμα η πανδημία Covid-19 (έπληξε πολλούς ομίλους στο εξωτερικό), η έξαρση των φυσικών καταστροφών (φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί) και η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων από το φθινόπωρο του 2021. Πέρυσι επίσης είχαμε την επιδείνωση του δείκτη ζημιών στα συμβόλαια του κλάδου οχημάτων, ο οποίος το 2020 είχε διαμορφωθεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, λόγω της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε για το 2021 αύξηση παραγωγής κατά 3,4% (από τα 669 στα 689,6 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κέρδη 69,3 εκατ. ευρώ (έναντι 85,7 εκατ. το 2020) παρά την έκτακτη επιβάρυνση ύψους 21,2 εκατ. από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ολοκλήρωσε.

Η Eurolife ανέβασε την παραγωγή της κατά 35% (στα 606,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα ισοδύναμα ετησιοποιημένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 12%. Τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 86,9 εκατ. ευρώ.

Η Interamerican ανέβασε πέρυσι το ύψος της παραγωγής της από τα 372 στα 395,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας λειτουργική κερδοφορία 28,6 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε το 2021 για μια ακόμη χρονιά την παραγωγή της (κατά 4,1%, από τα 223,3 στα 232,5 εκατ. ευρώ) και την προ φόρων κερδοφορία της (από τα 25 στα 26,1 εκατ. ευρώ).

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας Interlife σημείωσε πέρυσι αύξηση παραγωγής από τα 68,2 στα 74,8 εκατ. ευρώ (διεύρυνση μεριδίου αγοράς στους γενικούς κλάδους που δραστηριοποιείται) και προ φόρων κερδοφορία 18,12 εκατ. ευρώ (έναντι 19,67 εκατ. το 2020), προερχόμενη κατά 8,97 εκατ. από το ασφαλιστικό αποτέλεσμα και κατά 8,29 εκατ. από έσοδα επενδύσεων.

Η ασφαλιστική εταιρεία Μινέττα ανέβασε το 2021 την ασφαλιστική της παραγωγή στα 61 εκατ. ευρώ.

Η Ευρώπη ΑΕΓΑ πέτυχε την προηγούμενη χρονιά αύξηση 22% στο ύψος της παραγωγής της (διαμορφώθηκε στα 12,25 εκατ. ευρώ), αλλά και της προ φόρων κερδοφορίας της (από το 1,823 εκατ. στα 2,43 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι φετινές προοπτικές των κερδών στον ασφαλιστικό κλάδο είναι συγκρατημένες. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η προσδοκία για μια ακόμη χρονιά ικανοποιητικών κερδών, αλλά από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά νέων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Η νέα αύξηση στον δείκτη ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου, εκτός αν οι εταιρείες προχωρήσουν φέτος σε αυξήσεις τιμολογίων, ανακόπτοντας μια πτωτική δωδεκαετή περίοδο.
  • Η εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία, η οποία αφενός περιορίζει τη δυνατότητα για σύναψη νέων συμβολαίων (χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών) και αφετέρου ανεβάζει το κόστος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την αποκατάσταση ζημιών.
  • Η μέχρι τώρα άνοδος των επιτοκίων, η οποία οδηγεί σε πτώση τις αποτιμήσεις των ομολόγων και έτσι επηρεάζει την αξία των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v