Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητήριο σε ανεξασφάλιστα δάνεια βάζει η doValue

Ετοιμάζονται δύο χαρτοφυλάκια με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από τις τιτλοποιήσεις Frontier και Cairo. Η περίμετρος και τα χαρακτηριστικά τους. Εντός του 2023 πώληση ρυθμισμένων εξυπηρετούμενων δανείων της τιτλοποίησης Frontier.

Πωλητήριο σε ανεξασφάλιστα δάνεια βάζει η doValue

Την πώληση απαιτήσεων από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ετοιμάζεται να προωθήσει η doValue, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση ρευστότητας, για λογαριασμό οχημάτων ειδικού σκοπού, με τα οποία διαθέτει συμβάσεις διαχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος σε υπό διαχείριση απαιτήσεις servicer της εγχώριας αγοράς βρίσκεται σε προχωρημένη προεργασία για χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις των τιτλοποιήσεων Cairo, που πέρασαν υπό τη διαχείρισή του προ διετίας. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία οριστικοποίησης της περιμέτρου, προκειμένου να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για ανεξασφάλιστα δάνεια της τιτλοποίησης Frontier.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα ενταχθούν όλα τα ανεξασφάλιστα δάνεια του τιτλοποιηθέντος χαρτοφυλακίου Frontier, που αποτελούν περίπου το 10% της μικτής αξίας (σ.σ. γύρω στα 600 εκατ. ευρώ). Ως σύμβουλος της doValue λειτουργεί η Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή της τιτλοποίησης Frontier ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με την πώληση στην κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue του 95% των mezzanine και junior notes ομολογιών, ενώ η Εθνική διακράτησε το 5% των παραπάνω σειρών καθώς και το 100% των senior notes.

Σε δεύτερο χρόνο (σ.σ. πιθανότατα εντός του 2023) η doValue θα προχωρήσει στην πώληση και χαρτοφυλακίου ρυθμισμένων εξυπηρετούμενων (σ.σ. καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών) δανείων της τιτλοποίησης Frontier. Η Εθνική μεταβίβασε το χαρτοφυλάκιο με ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. περίπου το 20% της περιμέτρου).

Η οριστικοποίηση της περιμέτρου και η αποκοπή της έγιναν τον Ιούλιο του 2020. Στα σχεδόν δύο χρόνια που μεσολάβησαν, διενεργήθηκε σειρά ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. να εξυπηρετούνται ομαλά. Κάποια μάλιστα εξ αυτών διάγουν το δεύτερο έτος κανονικής εξυπηρέτησης μετά τη ρύθμιση και αν δεν ανατραπεί άρδην η κατάσταση, λόγω της έκρηξης των πληθωριστικών πιέσεων και της πίεσης που δημιουργεί στο διαθέσιμο εισόδημα, το 2023 θα είναι πλήρως «θεραπευμένα» (σ.σ. ενήμερα) ή θα οδεύουν προς την επαναταξινόμησή τους.

Η παραπάνω επίδοση δεν αλλάζει κάτι στο business plan της τιτλοποίησης, απλά διευκολύνει την ομαλή υλοποίησή του. Επιπρόσθετα, το SPV έχει ρευστότητα και έσοδα, για τις πληρωμές εξόδων διαχείρισης, τόκων σε senior notes και mezzanine notes καθώς και την πρώτη αποπληρωμή κεφαλαίου των senior notes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v