Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ρεκόρ άνω των 5 εκατ. για τη Revoil

Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν υψηλότερα στα €12,29 εκατ. έναντι €10,61 εκατ. το 2020. Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά.

Κέρδη ρεκόρ άνω των 5 εκατ. για τη Revoil

Μεγάλη άνοδο κατά 37,26% κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου REVOIL το 2021 κλείνοντας σε ιστορικά υψηλά στα 5,01 εκατ. ευρώ έναντι €3,65 εκατ. το 2020.

Η κερδοφορία ενισχύθηκε από την προώθηση προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τη βελτίωση του μεικτού κέρδους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε ο Όμιλος με τους προμηθευτές του και δευτερευόντως την άνοδο των τιμών των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα € 674,25 εκατ. το 2021 από € 560,50 εκατ. το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,3% λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων, καθώς οι συνολικές πωλούμενες ποσότητες των προϊόντων του Ομίλου έκλεισαν με μικρή πτώση.

Οι συνολικές πωλούμενες ποσότητες των καυσίμων της μητρικής Εταιρίας ανήλθαν στα 708,1 εκατ. λίτρα, έναντι 719,8 εκατ. λίτρα το 2020, εμφανίζοντας μικρή πτώση 1,63%. Πιο αναλυτικά οι πωλούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης κατέγραψαν άνοδο 3% περίπου, οι πωλήσεις marine 7%, ενώ απώλειες 2,16% εμφάνισαν οι πωλήσεις βενζινών και 14% οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν υψηλότερα στα € 12,29 εκατ. έναντι €10,61 εκατ. το 2020. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, ο Όμιλος έκλεισε με κέρδη €4,7 εκατ. από κέρδη €3,24 εκατ. τη χρήση του 2020.

Παράλληλα, ο Όμιλος μέσα στο 2021 προχώρησε σε καθαρή αποπληρωμή Τραπεζικών Δανείων ύψους €9,7 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά της μητρικής Εταιρίας.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση, το 2021 ήταν μία ακόμα χρονιά που η πορεία της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών όπως και πολλών άλλων εμπορικών κλάδων επηρεάστηκε από τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η Ελληνική Πολιτεία για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η απαγόρευση/περιορισμός των μετακινήσεων μέχρι σχεδόν τα μέσα Μαΐου του έτους αναπόφευκτα οδήγησε σε μείωση της ζήτησης σε καύσιμα κίνησης με την κατάσταση να βελτιώνεται αρκετά τους επόμενους μήνες του έτους. Επίσης και η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το 2020 που είχε καταγράψει ρεκόρ πωλήσεων λόγω των χαμηλών τιμών και της παράτασης της περιόδου εμπορίας του προϊόντος.

Ο Όμιλος REVOIL συνέχισε απερίσπαστα το επιχειρηματικό του πλάνο, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό του δανεισμό καταφέρνοντας όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του. Παράλληλα στα πλαίσια της επέκτασής του στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έκανε τις πρώτες του ουσιαστικές κινήσεις με την συμμετοχή του σε έργα ΑΠΕ για τη δημιουργία των πρώτων Αιολικών και Φωτοβολταικών πάρκων. Σε πιο ώριμο στάδιο είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 3,34 MW στην Αρκαδία το οποίο έχει αδειοδοτηθεί πλήρως και αναμένεται η κατασκευή του να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Επίσης δύο αιολικά πάρκα 18MW και 13,2MW στα οποία ο Όμιλος συμμετέχει με 75% και 50% αντίστοιχα, βρίσκονται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης/αδειοδότησης.

Τέλος εντός του πρώτου τετράμηνου του 2022 ο Όμιλος προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά ενός Αιολικού πάρκου 41,4 MW στη Βοιωτία το οποίο διαθέτει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Το 2022 για τον Όμιλο έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά με αυξημένη ζήτηση σε καύσιμα κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης λόγω και του βαρύ χειμώνα τους πρώτους μήνες αλλά και τα οφέλη από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω των υψηλών τιμών.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ένα ευρύ κύμα ακρίβειας είναι ο αστάθμητος παράγοντας που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει, ποιες θα είναι οι τελικές συνέπειες του πολέμου και πόσο θα επηρεαστεί η ζήτηση σε προϊόντα του Ομίλου. Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον και για το υπόλοιπο της χρονιάς καθοριστική θα είναι η πορεία του τουρισμού τους καλοκαιρινούς-φθινοπωρινούς μήνες που αναμένονταν πριν τον πόλεμο και μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 εξαιρετική.

Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος REVOIL υλοποιεί το επιχειρηματικό του πλάνο και στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων του στο σύνολο των καταναλώσεων της αγοράς με την προσέλκυση νέων πρατηρίων στο δίκτυό του με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων των premium καυσίμων και των καυσίμων για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία καθώς και στη συνέχιση της επέκτασής του σε έργα ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v