Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: In line με τους στόχους έτους οι επιδόσεις 1ου τριμήνου της Πειραιώς

Καθαρά έσοδα από τόκους, προμήθειες και λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν εντός στόχων. Πρόσθετες προβλέψεις 152 εκατ. ευρώ για τη ζημιά από τις δύο επικείμενες τιτλοποιήσεις. Μονοψήφιο NPE ratio στο τέλος του έτους.

Μεγάλου: In line με τους στόχους έτους οι επιδόσεις 1ου τριμήνου της Πειραιώς

Το επιχειρηματικό πλάνο που ανακοινώθηκε πρόσφατα προχωρά και ήδη παράγει αποτελέσματα, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον σημείωσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες από τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι ως τώρα δεν προκύπτουν ενδείξεις ουσιαστικής πίεσης στην εξυπηρέτηση δανείων λόγω έξαρσης του πληθωρισμού.

Χαρακτήρισε «ισχυρά» τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει η τράπεζα. Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 93 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε αύξηση της πίτας των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ με σημαντική… ουρά να έχει μεταφερθεί στο τρέχον δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη της χρονιάς. Μια συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακών χορηγήσεων (Ερμής 3) τελεί σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους αναμένεται να διενεργηθούν δύο ακόμη συνθετικές τιτλοποιήσεις (Ερμής 4 και 5). Συνολικά αναμένεται μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 700 εκατ. ευρώ.

Το απόθεμα των NPEs ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ (-0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση) και το NPE ratio σε 12,6%. Στο τέλος της χρονιάς προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από 3,5 δισ. ευρώ, χάρη στις τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar 1 δισ. ευρώ και σε διαγραφές 300 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς προβλέπει ουδέτερο NPE formation τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Οι οργανικές προβλέψεις ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ (CoR 50 μ.β) και ο συντελεστής κάλυψης NPE από προβλέψεις ανήλθε στο 44%. Η τράπεζα πήρε πρόσθετες προβλέψεις 152 εκατ. ευρώ για τις τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οι παραπάνω προβλέψεις αντιστοιχούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα δύο τρίτα του φετινού κόστους εξυγίανσης.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια επισημάνθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο δείκτης CET1 (fully loaded) έφτασε το 10%.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση η επίδραση στα κεφάλαια από την πρόσθετη ζημιά των δύο τιτλοποιήσεων αναμένεται να ανέλθει σε 200 μ.β. και θα υπερκαλυφθεί από την θετική επίδραση των συνθετικών τιτλοποιήσεων (+300 μβ). Τα κόστη αναδιάρθρωσης (νέο πρόγραμμα εθελουσίας κά) θα επιδράσουν κατά 300 μ.β στα κεφάλαια, επίδραση που θα υπερκαλυφθεί από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (400 μβ) κατά τα υπόλοιπα τρίμηνα. Στο τέλος του έτους ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να ξεπερνά το 16% (16,2% στο τέλος Μαρτίου).

Τα ενήμερα δάνεια του χαρτοφυλακίου ανέρχονται στο τέλος Μαρτίου σε 26,2 δισ. ευρώ (+0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση, +1 δισ. σε ετήσια βάση), χάρη σε πιστωτική επέκταση 200 εκατ. ευρώ ( 1,7 νέες εκταμιεύσεις με αποπληρωμές 1,5 δισ. ευρώ) και «θεραπεία» ρυθμισμένων δανείων 100 εκατ. ευρώ. Το yield των νέων χορηγήσεων στο 3,52%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενήμερου χαρτοφυλακίου ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ ενώ τα αντίστοιχα από το χαρτοφυλάκιο NPEs διαμορφώθηκαν σε 40 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε 102 εκατ. ευρώ στα οποία προστίθενται και 12 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώματα.

Η τράπεζα πέτυχε περαιτέρω υποχώρηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κόστη (199 εκατ. ευρώ από 213 εκατ. ευρώ) κατά 6% σε ετήσια βάση και κατά 11% σε τριμηνιαία, χάρη στα περσινά προγράμματα εθελουσίας.
Τέλος, η διοίκηση αναφερόμενη σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης από την ΕΚΤ παρουσίασε σενάρια προσομοίωσης για τον αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Στην περίπτωση που το επιτόκιο παρέμβασης φθάσει, το 2024, στο 1,25% τα καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς, την ίδια χρήση, θα αυξηθούν κατά 190 εκατ. ευρώ. Αν η ΕΚΤ ανεβάσει ταχύτερα τα επιτόκια (1,25% το 2023) η θετική επίδραση στο NII για την Πειραιώς θα κινηθεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Θα υπάρχει, βέβαια, αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v