Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρ. Παντελιάδης: Στα 22 εκατ. ο λογαριασμός ρεύματος της Metro

Υποχώρηση 7-8% του όγκου πωλήσεων τον Απρίλιο παρά τις αγορές του Πάσχα. Τι λέει ο Α. Παντελιάδης για το ενεργειακό κόστος και για το νέο επενδυτικό του πρόγραμμα.

Αρ. Παντελιάδης: Στα 22 εκατ. ο λογαριασμός ρεύματος της Metro

Υπερδιπλάσιο αναμένεται ότι θα είναι το ενεργειακό κόστος για τον όμιλο METRO τη φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής του λιανεμπορικού και χονδρεμπορικού ομίλου METRO, το ενεργειακό κόστος θα φτάσει εφέτος στα 22 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πάντως χωρίς αυτές -τις παρεμβάσεις- το κόστος θα ήταν ακόμη και τρεις φορές υψηλότερο, ανέφερε χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο κ. Παντελιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος θα ροκανίσει τη φετινή κερδοφορία.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον όμιλο του κ. Παντελιάδη είναι η πτώση των πωλήσεων λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι ότι τον Απρίλιο, μήνα στον οποίο περιλαμβάνεται και η περίοδος του Πάσχα όπου παραδοσιακά οι τζίροι αυξάνονται, οι πωλήσεις σε όγκο υποχώρησαν κατά 7-8%. Την ίδια στιγμή, μειωμένες είναι και οι προωθητικές ενέργειες.

«Αυτοί που έχουν περάσει αυξήσεις στα προϊόντα τους τους προηγούμενους μήνες είναι και αυτοί που κάνουν προωθητικές ενέργειες, ενώ αυτοί που έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων του κόστους, έχουν σαφώς πιο περιορισμένα περιθώρια για promotions», είπε ο κ. Παντελιάδης.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ο σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή ο όμιλος METRO πρόκειται να επενδύσει περί τα 250 εκατ. ευρώ, το 25% των οποίων θα κατευθυνθεί σε «πράσινες» δράσεις. Περί τα 62,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις αναβαθμίσεις των κτιρίων (ψυγεία, φωτισμό, τζάμια κ.λπ.), εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων Μetro και My Market για ιδιόχρηση μέσω του net metering. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν στο τέλος του επόμενου έτους το 20% της ιδιοκατανάλωσης σε ενέργεια. Ο όμιλος σχεδιάζει επίσης την επέκταση κατά 20.000 τ.μ. του logistic center του στα Οινόφυτα, αναζητά έκταση στον Ασπρόπυργο για τη δημιουργία νέας αποθήκης και ολοκληρώνει την επέκταση του κέντρου διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η METRO, για να βελτιώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, επενδύει στην ηλεκτροκίνηση. Έχει διαθέσει ηλεκτρικά οχήματα σε κάποια στελέχη της, χρησιμοποιεί κάποια για τις ανάγκες του delivery και έχει τοποθετήσει 500 σημεία φόρτισης σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v