Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

doValue: Στο... παζάρι για ανεξασφάλιστα δάνεια 2,6 δισ. ευρώ

Ξεκίνησε το project Souk για την πώληση 60.000 δανείων απαίτησης €2,6 δισ. και μικτής λογιστικής αξίας περίπου €600 εκατ. Τα χαρακτηριστικά και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Ακολουθεί η πώληση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις από το Frontier.

doValue: Στο... παζάρι για ανεξασφάλιστα δάνεια 2,6 δισ. ευρώ

Στο… παζάρι για ανεξασφάλιστα δάνεια συνολικής απαίτησης 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί, βγαίνει η doValue, επιδιώκοντας για λογαριασμό των πελατών της (SPVs Cairo I και Cairo II) να πωλήσει τις παραπάνω απαιτήσεις, φέρνοντας μπροστά ρευστότητα.

Ο διαγωνισμός με την εύληπτη ονομασία project Souk (αγορά, παζάρι στα Αραβικά) περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο με περίπου 60 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όλα τους χωρίς εξασφαλίσεις ή απαιτήσεις από κάρτες και αφορά σε περίπου 50 χιλιάδες δανειολήπτες.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στα μέσα Ιουνίου (σ.σ. δεν αποκλείεται μικρή παράταση) και ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός Ιουλίου. Ως σύμβουλος της doValue λειτουργεί η Hellenic Finance του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου.

Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή που επιχειρεί στη δευτερογενή αγορά (σ.σ. πωλήσεις από δεύτερο χέρι) η doValue, για λογαριασμό των SPVs Cairo I και Cairo II. Οι απαιτήσεις από δάνεια των παραπάνω SPVs πέρασαν υπό τη διαχείρισή της προ διετίας, όταν ολοκληρώθηκε το mega deal Eurobank-FPS-doValue. Στόχος της κίνησης, σύμφωνα με την αγορά, είναι αφενός να φέρει μπροστά ρευστότητα για τα δύο SPVs, αφετέρου να βελτιώσει τις επιδόσεις ανάκτησης.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτή τη φορά για ανεξασφάλιστα δάνεια της τιτλοποίησης Frontier.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα ενταχθούν όλα τα ανεξασφάλιστα δάνεια του τιτλοποιηθέντος χαρτοφυλακίου Frontier, που αποτελούν περίπου το 10% της μικτής αξίας (σ.σ. γύρω στα 600 εκατ. ευρώ). Ως σύμβουλος λειτουργεί η Alantra.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή της τιτλοποίησης Frontier ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με την πώληση στην κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue του 95% των mezzanine και junior notes ομολογιών, ενώ η Εθνική διακράτησε το 5% των παραπάνω σειρών καθώς και το 100% των senior notes.

Σε δεύτερο χρόνο (σ.σ. πιθανότατα εντός του 2023), η doValue θα προχωρήσει στην πώληση και χαρτοφυλακίου ρυθμισμένων εξυπηρετούμενων (σ.σ. καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών) δανείων της τιτλοποίησης Frontier. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε το χαρτοφυλάκιο με ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. περίπου το 20% της περιμέτρου).

Η οριστικοποίηση της περιμέτρου και η αποκοπή της έγιναν τον Ιούλιο του 2020. Στα σχεδόν δύο χρόνια που μεσολάβησαν, διενεργήθηκε σειρά ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. να εξυπηρετούνται ομαλά. Κάποια μάλιστα εξ αυτών διάγουν το δεύτερο έτος κανονικής εξυπηρέτησης μετά τη ρύθμιση και αν δεν ανατραπεί άρδην η κατάσταση, λόγω της έκρηξης των πληθωριστικών πιέσεων και της πίεσης που δημιουργεί στο διαθέσιμο εισόδημα, το 2023 θα είναι πλήρως «θεραπευμένα» (σ.σ. ενήμερα) ή θα οδεύουν προς την επαναταξινόμησή τους.

Η παραπάνω επίδοση δεν αλλάζει κάτι στο business plan της τιτλοποίησης, απλά διευκολύνει την ομαλή υλοποίησή του. Επιπρόσθετα, το SPV έχει ρευστότητα και έσοδα, για τις πληρωμές εξόδων διαχείρισης, τόκων σε senior notes και mezzanine notes καθώς και την πρώτη αποπληρωμή κεφαλαίου των senior notes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v