Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Σχέδια fast track μετά τις ακυρώσεις παραγγελιών λόγω πολέμου 

Στα 60 εκατ. ευρώ το capex. Δημιουργεί πλήρη παραγωγή στη Ρουμανία. Οι εισροές από την αποζημίωση. Αναθεώρηση στρατηγικής. Στο επίκεντρο ρευστότητα και κεφαλαιακή διάρθρωση.

Frigoglass: Σχέδια fast track μετά τις ακυρώσεις παραγγελιών λόγω πολέμου

Με σχέδια έκτακτης ανάγκης ο όμιλος Frigoglass επιχειρεί να διαχειριστεί τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που συνεχίζουν να αναδύουν προκλήσεις και στο πρώτο δίμηνο του β' τριμήνου, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. 

Το κόστος πρώτων υλών και μεταφοράς επηρέασε και αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει κερδοφορία και ρευστότητα, με τον κλάδο επαγγελματικής ψύξης να δέχεται ως επί το πλείστον πιέσεις. Αντίθετα, ο κλάδος υαλουργίας υπεραποδίδει.

Oι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) αναμένεται να ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ το 2022, συμπεριλαμβανομένων δαπανών που σχετίζονται με την ανακατασκευή του εργοστασίου της Ρουμανίας, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.6.2021, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις μήνες μετά το συμβάν, στις αρχές Οκτωβρίου πέρυσι, η Frigοglass νοίκιασε χώρο στην περιοχή προκειμένου να αναδημιουργήσει γραμμή συναρμολόγησης, μετά την καταστροφή του εξοπλισμού της μονάδας. Ο όμιλος παρήγαγε καμπίνες στη Ρωσία -μεταλλικά στοιχεία και μόνωση της καμπίνας των επαγγελματικών ψυγείων- και τα έστελνε στη Ρουμανία για να γίνει η τελική συναρμολόγηση. Αυτό κάνει και σήμερα, αλλά επιχειρεί να επιταχύνει. Γι' αυτό νοίκιασε επιπλέον διπλανό χώρο και στις αρχές Ιουλίου θα είναι έτοιμη για ενίσχυση δυναμικότητας. Έτσι επιχειρεί να διαχειριστεί τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταφορές από τη Ρωσία στη Ρουμανία.

Πρακτικά, στη Ρουμανία δημιουργείται πλήρης παραγωγή επαγγελματικών ψυγείων. Όπως εξήγησαν στο πλαίσιο conference call χθες οι κ.κ. Νίκος Μαμουλής, CEO και Μάνος Μεταξάκης, CFO της Frigοglass, μια μονάδα συναρμολόγησης μετατρέπεται σε μια μικρή μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής, που θα έχει περίπου 20%-30% μεγαλύτερη ικανότητα, ήτοι περίπου 5.000 ψύκτες τον μήνα. Οι επενδύσεις στη μονάδα φτάνουν συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ.

Από την ασφαλιστική αποζημίωση η εταιρεία έχει λάβει: 25 εκατ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2022, που σχετίζεται με αξίωση υλικής ζημίας. Επιπλέον έλαβε 5,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 2,8 εκατ. ευρώ τον Μάιο, ως αξίωση ζημίας σε προϊόντα.

Όπως αναφέρθηκε, τo capex συνολικά, σύμφωνα με το guidance, είναι στα 60 εκατ. ευρώ και για την ανοικοδόμηση της μονάδας στη Ρουμανία το πλάνο προβλέπει γύρω στα 40-42 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με την αδειοδότηση αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, πολλά μεγάλα έργα όπως το συγκεκριμένο, απαιτούν ειδικές άδειες συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού θέματος, για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σχετική άδεια τις επόμενες εβδομάδες. Επειδή έχουν ληφθεί όλες οι άλλες εγκρίσεις, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο. Την ίδια ώρα είναι στο τελικό στάδιο συμφωνίες με προμηθευτές για το υπόλοιπο μέρος του εξοπλισμού. Έτσι, μέχρι το τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες, ενώ κάπου στο α' τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένεται ενεργοποίηση του έργου.

Έγινε ωστόσο σαφές κατά τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές ότι η αναβάθμιση της δραστηριότητας στη Ρουμανία, σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούλιο, θα συνεισφέρει μεν στο γ' και δ' τρίμηνο -σεζόν χαμηλής ζήτησης- αλλά για την επόμενη χρονιά το εργοστάσιο της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας. Ακόμη και με την ανάπτυξη πλήρους παραγωγής στη Ρουμανία δεν θα καλυφθεί η ζήτηση για το α' εξάμηνο της υψηλής σεζόν του επόμενου έτους. Οπότε ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Ρωσία και ανάλογα με τα κόστη μεταφορών και πρώτων υλών, η διοίκηση της Frigοglass θα λάβει αποφάσεις στις αρχές του γ' τριμήνου.

Ρευστότητα και κεφαλαιακή διάρθρωση 

Όπως αναφέρθηκε από τα διοικητικά στελέχη του ομίλου, τα χρηματοοικονομικά και η στρατηγική τελούν υπό αναθεώρηση. Επιπλέον, η διοίκηση έχει προσλάβει οικονομικούς και νομικούς συμβούλους, PwP και Milva αντίστοιχα, και διερευνά επιλογές για τη βελτίωση ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης. 

Σημειώνεται ότι η ταμειακή θέση της Frigοglass ήταν 59 εκατ. ευρώ στις 31.3.2022 από 62 εκατ. ευρώ στις 31.3.2021. Ειδικά τον Απρίλιο του 2022, η ρευστότητα ήταν 67 εκατ. ευρώ. Όσο για το περιθώριο EBITDA (8,5% στο α' τρίμηνο από 15,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι) επηρεάζεται από τα υψηλότερα κόστη πρώτων υλών και μεταφορών και το λιγότερο ευνοϊκό ενεργειακό μίγμα στη Νιγηρία. Στη χώρα, όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Frigοglass, την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου και αρχές Μαΐου η κατάσταση έτεινε σε σταθεροποίηση και οι φούρνοι στα εργοστάσια υαλουργίας λειτουργούσαν με αέριο. Το τελευταίο διάστημα, κάποιες πιέσεις στο αέριο οδηγούν σε επιστροφή στο ντίζελ αλλά εκτιμάται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Ακυρώσεις παραγγελιών και καθυστερήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις που αναδείχθηκαν στο α' τρίμηνο παραμένουν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι ακυρώσεις παραγγελιών από πελάτες στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικά από Ρωσία-Ουκρανία δεν θέλουν συζήτηση αλλά ακυρώσεις καταγράφονται συνολικότερα λόγω της διαταραχής στις μεταφορές. Οπότε η τάση είναι πτωτική, σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου, που αναφέρθηκαν επίσης στα κόστη που έχουν εκτοξευθεί. «Το κόστος ενός φορτηγού από Ρωσία για Ρουμανία έχει αυξηθεί τρεις φορές μετά τον πόλεμο», σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, στη Δυτική Ευρώπη, Coca Cola και άλλοι διεθνείς παίκτες, που είναι βασικοί πελάτες του ομίλου, δεν κάνουν νέες τοποθετήσεις επαγγελματικών ψυγείων κι επιπλέον, στη συγκεκριμένη περιοχή, σημειώνονται ακυρώσεις παραγγελιών. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ είχαν ενημερωθεί για χρόνους παράδοσης το αργότερο τον Ιούνιο, η διαταραχή οδήγησε σε αναθεώρηση των παραδόσεων για τον Σεπτέμβριο, πολύ αργά για κάποιους πελάτες που χρειάζονται τους ψύκτες στην αρχή της σεζόν.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Ευρώπη, η Frigοglass πραγματοποιεί εξαγωγές, εξυπηρετώντας τις χώρες από τη δραστηριότητά της στη Ρωσία. Ο πόλεμος υποβάθμισε τις προσδοκίες της εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών καθώς και των άλλων προκλήσεων όπως οι πολλές διατυπώσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στα σύνορα, οι οποίες επιτείνουν τις καθυστερήσεις, αν και αναμένεται εξομάλυνση της κατάστασης.

Σε ερώτηση αναλυτών για το αν η δραστηριότητα επαγγελματικών ψυγείων την περίοδο Απριλίου - Μαΐου απέδωσε με όρους όγκων και μικτού περιθωρίου όπως τον Μάρτιο ή χειρότερα, τα στελέχη του ομίλου δεν αποκάλυψαν στοιχεία. Εξήγησαν ότι τα πράγματα προχωρούν τόσο γρήγορα, ώστε κάθε είδους αναφορά που θα μπει στα μοντέλα των αναλυτών θα είναι πολύ υψηλού κινδύνου, καθώς η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στο κόστος μεταφοράς, πρώτων υλών και άλλους κρίσιμους παράγοντες κόστους που διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου συγκριτικά με τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι τα περιθώρια θα επηρεαστούν αρνητικά σε σύγκριση με το α' τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v