Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ισχυρή πιστωτική επέκταση στο 1ο τρίμηνο

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκε στην Ελλάδα η πίτα των εξυπηρετούμενων δανείων αποκλειστικά από εταιρικές χορηγήσεις. Οριακή πτώση στο spread. Θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος κερδοφορίας – παραμένουμε δεσμευμένοι για μέρισμα, δήλωσε ο CEO Β. Ψάλτης.

Alpha Bank: Ισχυρή πιστωτική επέκταση στο 1ο τρίμηνο

Την ισχυρότερη πιστωτική επέκταση μεταξύ των ανταγωνιστών της (σ.σ. δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη αποτελέσματα α' τριμήνου η Εθνική) πέτυχε σε τριμηνιαία βάση σε μητρική και όμιλο η Alpha Bank, αυξάνοντας στην Ελλάδα την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 1 δισ. ευρώ.

Οπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν, κατά το α τρίμηνο, σε 2,4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. σε επιχειρήσεις) με τις αποπληρωμές δανείων να διαμορφώνονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 29,7 δισ. ευρώ στον όμιλο από 28,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στην Ελλάδα σε 25,8 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση προήλθε αποκλειστικά από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις που μετά τις αποπληρωμές αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, με το σχετικό, μάλιστα, spread να υποχωρεί οριακά σε 3,68% από 3,70% το Δ τρίμηνο του 2021.

Επισημαίνεται ότι ο επικαιροποιημένος στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου Tomorrow προβλέπει φέτος πιστωτική επέκταση 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Με την επίδοση α' τριμήνου η τράπεζα δημιουργεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για την επίτευξή του. Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση η Alpha έχει στο pipeline νέες εκταμιεύσεις – επιχειρηματικών- δανείων 1,4 δισ. ευρώ.  Οι κλάδοι που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η βιομηχανία, η ενέργεια η ναυτιλία.

Η πιστωτική επέκταση συνέβαλε στη συγκράτηση της πτώσης των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της από-αναγνώρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που πωλήθηκαν/τιτλοποιήθηκαν. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 283,2 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο μειωμένα κατά 4,9% σε τριμηνιαία βάση (297,8 εκατ. ευρώ στο Q4 2021).

Η διοίκηση έθεσε ως στόχο για τη φετινή χρονιά τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) να υπερβούν το 1,15 δισ. ευρώ. Επισημαίνει δε ότι υπάρχει σημαντικό ανοδικό περιθώριο από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ακόμα και με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 3,5% τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφούμενα στα 108 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα ανήλθαν στα 17,4 εκατ. ευρώ αντισταθμίζοντας τις απώλειες των καθαρών εσόδων από τόκους. Οι παραπάνω παράμετροι σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 7,4% (244,8 εκατ. ευρώ από 264,3 εκατ. ευρώ) είχαν ως αποτέλεσμα το Core PPI να αυξηθεί κατά 15,2%, σε τριμηνιαία βάση, διαμορφούμενο σε 163,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα προήλθε από τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικό λειτουργικό κόστος. Η πώληση του 51% των POS θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 8 εκατ. ευρώ, ενώ η πώληση των κυπριακών κόκκινων δανείων ( project Sky) και των ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (project Skyline) θα τα μειώσει κατά 10 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έγραψε κέρδη από trading 103,1 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω αποτίμησης παραγώγων με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων να ανέλθουν σε 273,8 εκατ. ευρώ κατά 101,6% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση. Οι μειωμένες σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2021 ζημιές απομείωσης και οι ακόμη πιο μειωμένες ζημιές από συναλλαγές αύξησαν τα κέρδη.

Προσομοίωση ανόδου NII από αύξηση επιτοκίων

Η Alpha Bank έτρεξε με τη σειρά της άσκηση προσομοίωσης για την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους στην ορατή αύξηση του επιτοκίου παρέμβασης από την ΕΚΤ. Εφόσον φέτος το επιτόκιο παρέμβασης πάει στο 0% από -0,50% σήμερα τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν κατά 68 εκατ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση. Αν το 2023/24 φθάσει το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,5% τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 279 εκατ. ευρώ.  

Μειώνονται τα NPEs- αυξάνονται τα NPLs

Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) το απόθεμα σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε σε 4,89 δισ. ευρώ από 5,12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, όμως τα δάνεια σε καθυστέρηση (Non Performing Loans-NPLs) αυξήθηκαν σε 2,63 από 2,41 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα το απόθεμα των NPEs μειώθηκε σε 4,7 από 4,9 δισ. ευρώ. Το NPE ratio διαμορφώθηκε σε 12,2% από 13,1% στο τέλος Δεκεμβρίου και ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 48% σε επίπεδο ομίλου και σε 46% σε επίπεδο Ελλάδας.

Ο CET 1 στο τέλος Μαρτίου ανήλθε στο 12,1% και ο Fully Loaded CET I στο 10,9%. Σε pro forma βάση συνυπολογιζόμενης της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού από τις συναλλαγές  Orbit, Sky και Riviera, για τις οποίες έχουν υπογραφεί SPAs, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο FLCET 1 ανέρχεται σε 11,2%. Αν συνυπολογισθεί και η μείωση σταθμισμένου ενεργητικού από το project Προμηθεύς φθάνει στο 12,2%.

Θα επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας

Η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κερδοφορία του 2022, καθώς και ότι θα μπορέσει να πληρώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 20-30% του ποσού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βασίλης Ψάλτης «Οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής».

«Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

  • Παραμένει ο στόχος για Απόδοση επί των Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) τουλάχιστον 6% το τρέχον έτος.

Ανάπτυξη 3,5% φέτος αναμένει η Alpha

Κόντρα στα προβλήματα που δημιουργεί η σύρραξη στην Ουκρανία, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί με 3,5% τη φετινή χρονιά και με 3,1% το 2023. Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται στην μείωση της ανεργίας, η οποία στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, στο υψηλό επίπεδο καταθέσεων, αλλά και στην αναμενόμενη δυνατή τουριστική σεζόν. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθουν σε ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ.

Όπως είναι φυσικό ο πληθωρισμός έχει αντίτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα, ωστόσο αυτό μετριάζεται από τα μέτρα στήριξης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα η Alpha Bank εκτιμά ότι η χώρα θα «επιβραβευτεί» για την ουσιαστική βελτίωση σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών και μπορεί να πετύχει τα επόμενα τρίμηνα ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v