Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: ΔΕΗ και ΕΚΠΟΙΖΩ-ΙΝΚΑ διασταυρώνουν ξίφη στο Πρωτοδικείο

Σήμερα προς εκδίκαση οι δύο συλλογικές αγωγές και το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα. Γιατί το τελευταίο μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την επιχείρηση. Οι μεμονωμένες κινήσεις και το σενάριο της Πιλοτικής Δίκης.

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: ΔΕΗ και ΕΚΠΟΙΖΩ-ΙΝΚΑ διασταυρώνουν ξίφη στο Πρωτοδικείο

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν από σήμερα, Τετάρτη, στις δικαστικές αίθουσες ΔΕΗ και δύο οργανώσεις καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ. Το διακύβευμα είναι κοινό: η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Διαφέρουν οι επιδιώξεις. Η ΔΕH υπεραμύνεται της νομιμότητας εφαρμογής της, οι οργανώσεις των καταναλωτών επιδιώκουν την ακύρωσή της.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έρχονται σήμερα προς εκδίκαση οι δύο συλλογικές αγωγές που έχουν υποβάλει κατά της ΔEΗ η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δύο αγωγών θα κάνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς.

Η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, εκτός από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αφορά επίσης στη μονομερή τροποποίηση των όρων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλους «καταχρηστικούς» όρους. Του ΙΝΚΑ είναι μόνο για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Πρόκειται επί της ουσίας για τις πρώτες συλλογικές αγωγές που κατατίθενται για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κι από αυτή την άποψη έχουν τη σημασία τους. Παράλληλα, οι δύο οργανώσεις έχουν υποβάλει προς συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, με τις οποίες επιδιώκουν να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πελάτες της Επιχείρησης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων.

Με τη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρός του Γιώργος Λεχουρίτης, εκπροσωπούνται πάνω από 500 καταναλωτές, σύμφωνα με τον Ν.2251/94. Αντίθετα, η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με την πρόεδρό του Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αφορά τυπικά σε όλους τους πελάτες της ΔΕH, χαμηλής και μέσης τάσης.

Καθώς πρόκειται για πρωτοεισακτέες υποθέσεις δεν αποκλείεται να αναβληθούν, αίτημα που αναμένεται να υποστηρίξει η ΔEΗ. Και οι δύο οργανώσεις, πάντως, προσέρχονται προετοιμασμένες για την εκδίκασή τους. Στην περίπτωση αναβολής, η ΕΚΠΟΙΖΩ θα επιδιώξει να συζητηθεί η αγωγή της σε ένα μήνα, καθώς στη συνέχεια μεσολαβούν οι θερινές διακοπές και η συζήτηση της υπόθεσης απομακρύνεται.

Η «μάχη», ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, θα δοθεί για να συζητηθούν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα. Εάν υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου υπέρ των δύο οργανώσεων, η ΔΕH θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Να μην μπορεί να κόψει το ρεύμα σε πολύ μεγάλο αριθμό πελατών της, ακόμη κι αν δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Κάτι που σημαίνει ότι όσο τρενάρει η εκδίκαση των δύο υποθέσεων, η Επιχείρηση θα έχει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως μία οικονομική «τρύπα» από απλήρωτους λογαριασμούς άγνωστου ύψους, επί του παρόντος, με τους πελάτες της να είναι καλυμμένοι και νομικά. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας καταναλωτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και με τους διακανονισμούς να αποτελούν τη συνήθη καθημερινότητα. Και όχι μόνο για τη ΔEΗ, αλλά για το σύνολο της προμήθειας ηλεκτρισμού.

Προφανώς, η ΔΕH θα ζητήσει αναβολή και για τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Εναπόκειται στο δικαστήριο η τελική απόφαση, η οποία, εάν δεν γίνει δεκτή η αίτηση αναβολής, αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την Επιχείρηση.

Το μπλοκάρισμα στη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος σε καταναλωτές που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους επέτρεψαν τέσσερις δικαστικές αποφάσεις από ισάριθμα δικαστήρια της χώρας, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα. Μόνο που αυτές οι αποφάσεις αφορούσαν σε ατομικές υποθέσεις. Τώρα τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν χαρακτήρα συλλογικό και ανοίγουν επί της ουσίας τον ασκό του Αιόλου για τη ΔΕH.

Αυτές οι αγωγές από μεμονωμένους καταναλωτές, οι οποίες ενδέχεται να πληθύνουν, μαζί με τις δύο συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ, κινητοποίησαν τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕH, που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο αίτημα για πιλοτική δίκη. Σε μία προσπάθεια να εκδοθεί μία απόφαση που θα αποτελέσει νομολογία και θα ξεκαθαρίσει τη νομιμότητα ή μη των συλλογικών διεκδικήσεων καταναλωτών. Ο Άρειος Πάγος έχει καλέσει σε ακρόαση στις 14 Ιουνίου όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΔEΗ, οργανώσεις καταναλωτών και δικηγορικούς συλλόγους, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους, για να αποφανθεί στη συνέχεια.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τόσο η ΕΚΠΟΙΖΩ όσο και το ΙΝΚΑ εκτιμούν και θα υποστηρίξουν στην ακρόαση ότι οι συλλογικές αγωγές δεν πληρούν τις δικονομικές προϋποθέσεις για να εισαχθούν σε πιλοτική δίκη. Το τι θα γίνει τελικά αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον να το αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη, θα είναι η πρώτη του είδους στη χώρα μας, καθώς η νομοθεσία σχετικά πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα γι’ αυτήν τη μορφή δίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v