Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο νέα deals εντός του έτους ετοιμάζει η Ideal

Στόχος η ολοκλήρωση δύο ακόμη εξαγορών εντός του έτους, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Λ. Παπακωνσταντίνου. Ανοδικά «τρέχει» το φετινό πεντάμηνο. Πώς κινούνται οι επιχειρήσεις που έχει εξαγοράσει η Ideal.

Δύο νέα deals εντός του έτους ετοιμάζει η Ideal

Αν περιμένουμε απλά να ωφεληθούμε μόνο από την οργανική ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών θυγατρικών μας, θα έχουμε αποτύχει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας πως μετά τις φετινές εξαγορές της Coleus Packaging στη Νότια Αφρική και της Netbull που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, στόχος είναι να ολοκληρωθούν δύο ακόμη deals μέσα στο 2022.

Τα απαιτούμενα χρήματα για την υλοποίηση των εξαγορών μπορούν να εξευρεθούν, καθώς ο όμιλος διαθέτει σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό και έτσι μπορεί να αντλήσει σημαντικού ύψους δανειακά κεφάλαια (πολιτική της Ideal είναι οι τραπεζικές της υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του ετήσιου EBITDA που επιτυγχάνει). Πέραν αυτού, πρακτική που ακολουθείται συχνά από τη διοίκηση της Ideal είναι οι εξαγορές να γίνονται όχι μόνο με καταβολή μετρητών, αλλά και μέσα από διάθεση μετοχών της εισηγμένης.

Στην πράξη, η Ideal έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πολυμετοχικό, εισηγμένο private equity, με στόχο την αύξηση των επενδύσεών του, τη δημιουργία υπεραξίας, την εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Τα μέχρι τώρα βήματά της αξιολογούνται ως σαφώς θετικά, με τα pro forma αποτελέσματα να βελτιώνονται δραστικά από χρόνο σε χρόνο και με την εταιρεία να έχει προσελκύσει πολλούς και ισχυρούς μετόχους (πέρα από το management που ελέγχει γύρω στο 37%, σημαντικές θέσεις έχουν ο όμιλος Δαυίδ, ο όμιλος Γερμανού, η οικογένεια Κάτσου, ενώ το 26% ελέγχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια).

Ειδικότερα για φέτος, η ανοδική τάση των αποτελεσμάτων που διαφάνηκε στα δημοσιευθέντα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου συνεχίζεται έως σήμερα.

Οι επενδύσεις

Astir Vitogiannis-Coleus Packaging: H Astir είναι εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στα Οινόφυτα Αττικής, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία. Πελάτες της είναι βασικά πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μπύρας, αναψυκτικών και ποτών. Ανακοίνωσε την εξαγορά της Coleus Packaging με έδρα τη Νότιο Αφρική, η οποία εξάγει το 25% της παραγωγής της σε δέκα χώρες περιφερειακά από την Ν. Αφρική. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι 30 Ιουνίου 2022. Οι εγκαταστάσεις της είναι ιδιόκτητες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός παρόμοιος με της Astir. Οι πελάτες της Coleus είναι συμπληρωματικοί με τους πελάτες της Astir και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της και αύξησης του κοινού πελατολογίου.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν €60 εκατ. και EBITDA €10,8 εκατ. και εκτιμούμε ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της Coleus σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.

ADACOM-Netbull: Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η ADACOM είναι από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS». Η εταιρεία είναι γνωστή και από τις υπηρεσίες της για την απόκριση συμβάντων, καθώς διαχειρίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα.

O συνδυασμός αυτών των υπηρεσιών με το χαρτοφυλάκιο λύσεων της ADACOM Trust Services και Cybersecurity, επιτρέπει στην Ideal να είναι πάροχος στην Ελλάδα με ολιστική προσφορά η οποία μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε μέγεθος οργανισμού να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας του εξελισσόμενου τοπίου απειλών.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν €17 εκατ. και EBITDA €2,4 εκατ. και εκτιμάται ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την ADACOM και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και της πληροφορικής.

Three Cents Artisanal Beverages: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά των premium mixers και tonics με έδρα την Ελλάδα. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και έκτοτε μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο, προσφέροντας νέα προϊόντα, είτε σε επίπεδο γεύσεων είτε σε επίπεδο διαφοροποίησης (Zero Sugar Line).

Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται σε περισσότερες από 34 χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρεία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με €7,7 εκατ. και EBITDA με €1,5 εκατ. Επενδυτικός στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v