Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη από ΣΙΔΜΑ στο 1ο εξάμηνο του 2022

Μεγάλη άνοδος εργασιών το πρώτο τρίμηνο, «προσωρινή» κάμψη το δεύτερο, εκτίμησε ο CEO της εταιρίας Αν. Καραδελόγλου, στη γενική συνέλευση της εισηγμένης. Πώς βλέπει την «επόμενη μέρα».

Ισχυρά κέρδη από ΣΙΔΜΑ στο 1ο εξάμηνο του 2022

Σαφώς ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις αναμένεται να εμφανίσει στο πρώτο φετινό εξάμηνο η ΣΙΔΜΑ, η διοίκηση της οποίας ατενίζει με αισιοδοξία τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της εισηγμένης.

Ειδικότερα, μετά τα ιδιαίτερα υψηλά κέρδη του πρώτου περυσινού εξαμήνου -που από τους αναλυτές του κλάδου είχαν χαρακτηριστεί ως ανεπανάληπτα- σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα εξελίσσονται οι επιδόσεις του εισηγμένου Ομίλου και κατά το πρώτο μισό του 2022.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜA Αντώνης Καραδελόγλου στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, «το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε με πολύ σημαντική άνοδο των εργασιών μας (σε όγκο), ωστόσο στη συνέχεια επικράτησε κάποια κάμψη, λόγω της εκτόξευσης των τιμών του χάλυβα και του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτιμούμε ότι αυτή η πτώση θα είναι προσωρινή και οφείλεται κυρίως στην πολιτική μείωσης των αποθεμάτων των πελατών μας σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών».

Πάντως, ο συνδυασμός των ικανοποιητικών όγκων πώλησης και της υψηλής μέσης τιμής του χάλυβα -σύμφωνα με αναλυτές- αναμένεται να οδηγήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα λειτουργικά κέρδη της ΣΙΔMΑ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (πέρυσι υπήρχαν έκτακτα κέρδη ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσό θα κυμανθεί γύρω στο ένα εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στο κλίμα των προκλήσεων και των αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία και φυσικά πιθανόν να επηρεάσουν και τον κλάδο, ωστόσο θεωρεί ότι οι γενικότερες προοπτικές της ΣΙΔΜΑ παραμένουν ευνοϊκές.

«Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων των κατασκευαστικών εταιρειών κυμαίνεται στα 11,7 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων βρισκόταν στα 6,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Καραδελόγλου, συμπληρώνοντας πως «η τρέχουσα τιμή του χάλυβα έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το υψηλό του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισορροπίας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ανάσα για την υλοποίηση των έργων. Συνεπώς, σύντομα θα ξεκινήσει η ανακοστολόγηση των έργων, οπότε ελπίζεται ότι δεν θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα στην υλοποίησή τους».

Τέλος, η διοίκηση της ΣΙΔMΑ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Οι τραπεζικές υποχρεώσεις εξυπηρετούνται φέτος με άνεση. Πέρα από την περυσινή μείωση του δανεισμού κατά 29 εκατ. ευρώ, αναδιαρθρώθηκε ο δανεισμός με αποτέλεσμα τα τρέχοντα επιτόκια να είναι χαμηλά. Επιπρόσθετα, ένα τμήμα του δανεισμού έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο, οπότε δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο μεταβολής του κόστους λόγω των εξελίξεων στο Euribor.
  • Οι θυγατρικές σε Βουλγαρία και Ρουμανία συνεχίζουν και φέτος την καλή πορεία του 2021.
  • Στις αρχές της φετινής χρονιάς, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η γραμμή παραγωγής των Οινοφύτων, με αποτέλεσμα την αύξηση του capacity και της παραγωγικότητας. Παράλληλα, υλοποιείται επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά την παραγωγή πανέλων (βελτίωση παραγωγικότητας, διεύρυνση προϊοντικής γκάμας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v