Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AS Company: Δεσμεύεται για μερισματική απόδοση 4%-5% την επόμενη πενταετία

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της AS Company εδράζεται στο πολύ υψηλό θετικό καθαρό της ταμείο. Η μεγάλη επάρκεια εμπορευμάτων και οι προηγούμενες χρηματικές διανομές.

AS Company: Δεσμεύεται για μερισματική απόδοση 4%-5% την επόμενη πενταετία

Τη δέσμευση της εταιρείας ότι κατά την επόμενη πενταετία θα διανέμονται στους μετόχους της ποσά που θα αντιστοιχούν σε μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 4%-5% (με βάση την τότε τιμή της μετοχής) εξέφρασε στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρός της, Απόστολος Πεταλάς.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της AS Company εδράζεται στο πολύ υψηλό θετικό καθαρό της ταμείο (Net Cash) και στην εκτίμηση μέρους των μετόχων μειοψηφίας (εστάλη σχετική επιστολή από το 4%) ότι η πολιτική χρηματικών διανομών θα μπορούσε να είναι σαφώς πιο απλόχερη.

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Πεταλάς, όσο και ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευστράτιος Ανδρεάδης τόνισαν ότι η εξαιρετική χρηματοδοτική διάρθρωση της εταιρείας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς όχι μόνο βοηθά σε περιπτώσεις οικονομικών αναταράξεων, αλλά επιπλέον: α) Της δίνει την ευκαιρία να επενδύσει και να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών, σε περίπτωση που προκύψει κάποια επενδυτική ευκαιρία β) Συνεισφέρει στα ετήσια αποτελέσματα μέσα από την επίτευξη χρηματοοικονομικών εσόδων.

«Θέλουμε να ανταμείβουμε τους μετόχους μας, αλλά προτεραιότητά μας είναι η μακροχρόνια βιωσιμότητα της εταιρείας. Στόχος μας είναι να βλέπουμε τη μετοχή μας σαν ένα ομόλογο που θα προσφέρει κάθε χρόνο μια απόδοση στους κατόχους του και θα ανεβαίνει η τιμή του» σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, σημειώνοντας μάλιστα ότι:

  • Πρώτον, η εταιρεία έχει μοιράσει σημαντικά ποσά κατά τα τελευταία χρόνια στους μετόχους της (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) και
  • δεύτερον, φέτος χρησιμοποιήθηκε ήδη τμήμα της ρευστότητας προκειμένου να αυξηθεί δραστικά το επίπεδο των αποθεμάτων, σε μια περίοδο σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Έχουμε τόσο καλό όνομα, καθώς προμηθευόμαστε εύκολα προϊόντα όταν πολλοί άλλοι δυσκολεύονται. Έτσι, έχουμε γεμάτες τις αποθήκες μας και είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση που θα προκύψει, σε αντίθεση με κάποιους ανταγωνιστές μας που δυσκολεύονται».

Το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο

Το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο (τοποθετημένο κατά κύριο λόγο σε ομόλογα υψηλής ποιότητας) απέφερε πέρυσι γύρω στο 20% των κερδών της AS Company. Φέτος, το αντίστοιχο έσοδο αναμένεται μικρότερο καθώς αφενός τμήμα του χαρτοφυλακίου έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και αφετέρου εξ’ αιτίας της ανοδικής τάσης των επιτοκίων διεθνώς.

Η φετινή πορεία και οι στόχοι

Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και των ναύλων, αλλά και στις επιπτώσεις που θα επιφέρει πιθανότατα ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, άρα και στη ζήτηση. Παρόλα αυτά ωστόσο, η εισηγμένη συνεχίζει τη στρατηγική της η οποία, μεταξύ άλλων αποσκοπεί:

  • Στην αύξηση της συμμετοχής των δικών της προϊόντων στα σύνολο του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου. Στόχος είναι στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 50% έως το 2024.
  • Η έμφαση παραμένει στο παιδί, πλην όμως εξετάζονται και περιπτώσεις επέκτασης σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. το εγχείρημα των παιχνιδιών για ενήλικες που εξελίσσεται με επιτυχία. Βασικό κριτήριο για τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας είναι η προώθησή του μέσα από τα υπάρχοντα κανάλια διανομής της εταιρείας.
  • Η ψηφιοποίηση των εργασιών της εταιρείας (π.χ. αλλαγή του ERP από την αρχή του έτους και επίσης των πλατφορμών για B2B και Β2C).
  • Συνέχιση των ενεργειών για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Ενδιαφέρον για εξαγορά άλλων επιχειρήσεων από τη στιγμή που προκύψει σχετική ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v