Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 307,7 εκατ. αποτιμήθηκαν τα POS

Τι έβγαλε η αποτίμηση της KPMG για τον κλάδο αποδοχής πράξεων πληρωμής. Εισφέρεται στην NBG Pay με εύλογη αξία 307,7 εκατ. ευρώ. Θα πάρει 158 εκατ. ευρώ για τη διάθεση του 51% η Εθνική.

Εθνική: Στα 307,7 εκατ. αποτιμήθηκαν τα POS

Στα 307,7 εκατ. ευρώ αποτίμησε η KPMG τον κλάδο αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS) της Εθνικής, στο πλαίσιο της απόφασης απόσχισης και εισφοράς του στο ίδρυμα πληρωμών NBG Pay, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί το 51% της παραπάνω εταιρείας στην EVO Payments.

Σύμφωνα με την έκθεση που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, η αποτίμηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του κλάδου και των υποχρεώσεών του έγινε με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021 και στηρίχθηκε στα οικονομικά στοιχεία, στο επιχειρησιακό σχέδιο της περιόδου 2022-26, όπως και σε σειρά άλλων στοιχείων και πληροφοριών.

Η Εθνική θα εισφέρει τον κλάδο στη νεότευκτη θυγατρική της, NBG Pay, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές (ΑΜΚ με εισφορά εις είδος). Εν συνεχεία, στο πλαίσιο της δεσμευτικής σύμβασης με την EVO Payments, θα μεταβιβάσει το 51% της NBG Pay στον αμερικανικό όμιλο, έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα υπογραφεί μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής μεταξύ EVO Payments - NBG Pay - Εθνικής, βάσει της οποίας η τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις κορυφαίες λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η NBG Pay, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα της EVO.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής, ο κλάδος POS εξυπηρετεί περίπου 165.000 εμπόρους και απασχολεί 23 υπαλλήλους (σ.σ. μεταφέρονται στη νέα εταιρεία). Παράλληλα, διαχειρίζεται περίπου 239.000 τερματικά (POS) και πραγματοποιεί 9,5 δισεκατομμύρια συναλλαγές ετησίως. Η αγοραία αξία του αποτιμήθηκε στα 307,7 εκατ. ευρώ, με την εύλογη αξία των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων στα 138,6 εκατ. ευρώ και την εύλογη αξία των υποχρεώσεων σε 129,46 εκατ. ευρώ. Έτσι, προκύπτει υπεραξία κλάδου 298,5 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της ΕΤΕ καθώς και τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγκειται στις συνήθεις αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v