Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Κερδοφόρο 1o εξάμηνο κόντρα στη συγκυρία

Στο στάδιο της εκκίνησης βρίσκεται η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων της εισηγμένης στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας, σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας. Ακτίνα αισιοδοξίας για τον κλάδο. Η σχέση περιθωρίων κέρδους με τα αποθέματα βάμβακος.

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Κερδοφόρο 1o εξάμηνο κόντρα στη συγκυρία

Σημαντικά κερδοφόρο παρά την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και την υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ναμένεται το πρώτο φετινό εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου.

Όπως έχει ήδη επισημάνει το Euro2day.gr, το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου αποτέλεσε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνικές νηματουργίες καθώς αφενός μειώθηκε η διεθνής ζήτηση εξαιτίας του πληθωριστικού πλήγματος στα πορτοφόλια των καταναλωτών και αφετέρου, παρατηρήθηκε εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε πρωτόγνωρα ύψη.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αξιοσημείωτα περιθώρια κέρδους μπόρεσαν να καταγράψουν μόνο όσες νηματουργίες διέθεταν μεγάλα αποθέματα βάμβακος -σαφώς φτηνότερου κόστους- από το περυσινό φθινόπωρο, με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου να συγκαταλέγεται αναμφίβολα σε αυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η εισηγμένη δεν θα καταφέρει στο πρώτο φετινό εξάμηνο να επαναλάβει τις περυσινές της πωλήσεις σε ό,τι αφορά τον όγκο, πλην όμως θα τις υπερβεί σε όρους ευρώ, λόγω των αυξημένων διεθνών τιμών στα νήματα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους -λόγω και της ύπαρξης φτηνών αποθεμάτων από το 2021-, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά κερδοφόρο, χωρίς να αποκλείεται η συγκεκριμένη επίδοση να ξεπεράσει την -καθόλου ευκαταφρόνητη- αντίστοιχη περυσινή.

Νέα γραμμή παραγωγής - Κλίμα αβεβαιότητας

Στο στάδιο της εκκίνησης βρίσκεται η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων της εισηγμένης εταιρείας στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η επένδυση αυτή όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και συμβάλλει στον περιορισμό του κόστους παραγωγής, αλλά παράλληλα διευρύνει την παραγωγική δυναμικότητα (capacity) της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου κατά 30% έως 40%.

Η νέα αυτή επένδυση τίθεται σε λειτουργία σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, με τον φόβο των κλωστοϋφαντουργών να είναι η εξέλιξη της διεθνούς ζήτησης από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου που δεν σχετίζεται με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: «Δεν γνωρίζουμε το πόσο θα διαρκέσει η παγωμένη διάθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών και τι έκταση θα πάρει έως το τέλος του έτους. Το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ήταν επαχθές για τον κλάδο. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι κατά τους επόμενους μήνες θα δούμε το πρωτόγνωρο ενεργειακό κόστος να αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Ήδη από το υψηλό του Μαΐου η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχρεωθεί σε κάποια αξιοσημείωτη διόρθωση, ενώ παράλληλα περιμένουμε και την επίδραση των σχετικών μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να αποκλιμακώσει τις επιπτώσεις από την τρελή πορεία του φυσικού αερίου στο κόστος των επιχειρήσεων. Γενικότερα, το κλίμα είναι πολύ αβέβαιο, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται ταχύτατα, εντονότατα και προς άγνωστη κατεύθυνση.

Υπάρχει όμως και κάποια ακτίνα αισιοδοξίας για τον κλάδο της ελληνικής νηματουργίας σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Η πτώση της ζήτησης των Ευρωπαίων είναι σχετικά πολύ μικρότερη για την Ελλάδα, σε σύγκριση με την Τουρκία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου πολλά εργοστάσια έχουν σταματήσει να παράγουν.

Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη του μεταφορικού κόστους (η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές) και στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ασία (ιδίως για τις επείγουσες παραγγελίες).

Πέραν αυτού ωστόσο, φαίνεται πως δημιουργείται μια κίνηση στην Ευρώπη για μερική απεξάρτηση της ζήτησης από τις τρίτες χώρες και για μεγαλύτερες προμήθειες από νήματα που θα παράγονται εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Αν η τάση αυτή ενδυναμωθεί, τότε δημιουργείται ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τις ελληνικές μονάδες παραγωγής και σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα δομικά προβλήματα του κλάδου, τα οποία είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων αντικινήτρων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v