Ποιες φοροαλλαγές έρχονται στα κέρδη παικτών για οκτώ παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Στα σκαριά μεταβολές στη φορολογία των κερδών που αποκομίζουν οι παίκτες, από 500 ευρώ και πάνω, τα οποία προέρχονται από οκτώ επίγεια παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Kino, Super3, Extra5, Προπό και Προπo-goal). Η πρόταση της ΕΕΕΠ.

Ποιες φοροαλλαγές έρχονται στα κέρδη παικτών για οκτώ παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Αύξηση της φορολογίας για κέρδη πάνω από 500 ευρώ προβλέπει η εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για κέρδη παικτών σε οκτώ επίγεια παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Kino, Super3, Extra5, Προπό και Προπo-goal).

Η Επιτροπή μετά από συνεννόηση με τα πρακτορεία του OΠΑΠ συνέταξε πρόταση η οποία προβλέπει κλιμακωτή αύξηση, ανατρέποντας τη μείωση στη φορολογία που είχε γίνει ένα χρόνο πριν και η οποία φαίνεται ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό σύντομα αναμένεται τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής αυξάνοντας τη φορολογία σε όσους κερδίζουν ποσά πάνω από 5.000 ευρώ.

Ουσιαστικά η πρόταση θα αλλάξει και πάλι τους συντελεστές όπως και πέρσι το καλοκαίρι, που η φορολογία μειώθηκε με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ουσιαστικά πείθοντας τους παίκτες να επενδύσουν και πάλι τα κέρδη σε νέα παιχνίδια. Μάλιστα τότε είχαν υπολογίσει ότι αυξημένα έσοδα από τα οποία περίπου 50 εκατ. ευρώ θα διοχετεύονταν για τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών σωματείων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Έτσι για κέρδη 100 ευρώ ο συντελεστής ήταν μηδενικός, από 101-200 ευρώ ο συντελεστής ήταν 2,5%, για κέρδη μεταξύ 201-500 ευρώ ο συντελεστής ήταν 5% και για κέρδη πάνω από 500 ευρώ ο φόρος καθορίστηκε στο 7,5%.

Η πρόταση της ΕΕΕΠ

Η νέα πρόταση της ΕΕΕΠ πρότεινε αλλαγές ως εξής:

  • Από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ σε 10% φορολογία
  • Από 5.000 και πάνω η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 20%

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, οι αλλαγές γίνονται στην κατηγορία από 500 ευρώ και πάνω, που η φορολογία από 7,5% πάει σε 10% ενώ δημιουργείται ακόμα μία κατηγορία, από 5.000 ευρώ και πάνω, που η φορολογία από 7,5% θα φτάσει τα 20%, δηλαδή 12,5% αύξηση.

Στην πρόταση της Επιτροπή παράλληλα δεν προτείνονται στην φορολογία των κερδών από virtual sports, ιπποδρομίες Πάμε Στοίχημα και Prower spin, τα οποία και πλέον διαφοροποιούνται από τα άλλα 8 παίγνια καθώς από 500 ευρώ και πάνω η φορολογια παραμείνει ενιαία σε 7,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v