Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrum: Υψηλές πτήσεις σε έσοδα, success fees και EBITDA

Έκλεισε τη χρήση 2021 με EBITDA 110,26 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή μεθοδολογίας που εκτίναξε τις αποσβέσεις σε 55 εκατ. ευρώ. Στα 25 δισ. ευρώ οι υπό διαχείριση συνολικές απαιτήσεις. Δίνει πρόσθετο μέρισμα 12 εκατ. ευρώ.

Intrum: Υψηλές πτήσεις σε έσοδα, success fees και EBITDA

Με σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών EBITDA έκλεισε την περσινή χρήση η Intrum Hellas, η οποία προχώρησε σε αλλαγή της λογιστικής εκτίμησης, όσον αφορά στην απόσβεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, εξέλιξη που οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό των αποσβέσεων.

Ο κύκλος εργασιών, κατά τη διάρκεια της περσινής χρήσης, ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ (165 εκατ. ευρώ το 2020), εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούν σε αμοιβές αποδοτικότητας (success fee). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ανάπτυξη των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση των αμοιβών διαχείρισης από τους πελάτες, σε συνδυασμό με την αναγνώριση αμοιβής (success fee;) από τη μετάβαση μέρους των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια.

Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 110,26 εκατ. από 95,32 εκατ. ευρώ το 2020, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 60,5%. Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες εκτινάχθηκαν σε 242,3 εκατ. ευρώ, λόγω της απεικόνισης εσόδων επόμενης χρήσης, ύψους 156,3 εκατ. ευρώ. Χωρίς το παραπάνω κονδύλι ανέρχονται σε 86 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 392 εκατ. ευρώ ενώ η Intrum διατηρούσε στο τέλος του 2021 καταθέσεις ύψους 231 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σε 51,37 από 70 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω των αυξημένων αποσβέσεων, που προκάλεσε η αλλαγή μεθοδολογίας από τη σταθερή μέθοδο απόσβεσης στη μέθοδο φθίνουσας αξίας. Η επίδραση στις αποσβέσεις, που χρεώθηκαν για το 2021, ήταν επιπλέον 33.3 εκατ. ευρώ, με συνολική ετήσια επιβάρυνση να διαμορφώνεται σε 54.9 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή μεθοδολογίας στις αποσβέσεις αφορά στις συμβάσεις διαχείρισης δανείων.

Το Δ.Σ της εταιρείας εισηγείται τη διανομή πρόσθετου μερίσματος ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021. Είχε προηγηθεί η διανομή ποσού 30 εκατ. ευρώ με τη μορφή προμερίσματος το φθινόπωρο του 2021.

Η εταιρεία διαχειριζόταν στο τέλος του 2021 συνολικές απαιτήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, διαθέτοντας σημαντική θέση στη διαχείριση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για έξι χαρτοφυλάκια συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 16,6 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω κατά 0,82 δισ. ευρώ, με την τιτλοποίηση Sunrise ΙΙΙ, που θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, υπό τη διαχείριση της Intrum.

Όσον αφορά στις προοπτικές της φετινής χρονιάς, η Intrum Hellas δεσμεύεται να αναπτύξει λύσεις πέρα από την αναδιάρθρωση χρέους για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα μετασχηματισμού, που εστιάζει στη δημιουργία μιας νέας, απλοποιημένης πληροφοριακής υποδομής. Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα συμβάλει στον μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Η γεωπολιτική κρίση, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχει ουσιώδη αντίκτυπο προς το παρόν στην απόδοση της εταιρείας. Η ένταση και η διάρκεια της κρίσης θα καθορίσουν το επίπεδο επιπτώσεων στην επιχείρηση, τους πελάτες και τους μετόχους. «Η πιθανή επίδραση των παραπάνω γεγονότων στην απόδοση της Intrum δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια επί του παρόντος», αναφέρει η διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v