Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασίλης Φουρλής: Υποτιμημένη η μετοχή στα €3, επιταχύνονται οι αγορές ιδίων

Πώς επιχειρεί να εδραιώσει ηγετική θέση στο retail εν μέσω κρίσης. Αισιοδοξία στη διοίκηση για καλύτερες επιδόσεις το 2022. Πάνω από το 2019 το μικτό κέρδος και οι πωλήσεις πρώτου εξαμήνου.

Βασίλης Φουρλής: Υποτιμημένη η μετοχή στα €3, επιταχύνονται οι αγορές ιδίων

«Η μετοχή της εταιρείας δεν αξίζει 3 ευρώ, είναι πολύ υποτιμημένη και προς τούτο εντείνεται η επαναγορά ιδίων μετοχών», είπε στους μετόχους της Fourlis ο Βασίλης Φoυρλής, πρόεδρος του ομίλου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, όπου ανέπτυξε τη στρατηγική του προκειμένου να καταστεί ο όμιλος ανθεκτικός στις τρέχουσες συνθήκες και να εδραιώσει την ηγετική του θέση στην αγορά.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχόλια μετόχων για την πορεία του χρηματιστηρίου που παρασύρει την τιμή της μετοχής ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ, τόνισε ότι οι μέτοχοι αγοράζουν συστηματικά μετοχές, περιγράφοντας παράλληλα το ευρύτερο περιβάλλον προκλήσεων και τις κινήσεις άμυνας που έχουν γίνει απέναντι στον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

«Η εποχή με το τζάμπα χρήμα τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος έχει «χετζάρει», έναντι δυνητικών κινδύνων, 75 εκατ. ευρώ από τον δανεισμό του για τα ακίνητα, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος θα κυμανθεί σε ένα εύρος 2,63%-3,63% και με ορίζοντα 6ετίας. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη 24 Φεβρουαρίου και όπως τόνισε ο κ. Φoυρλής, εάν ήταν γνωστό ότι θα ακολουθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο όμιλος θα είχε «χετζάρει» 150 εκατ. ευρώ.

Η άλλη γραμμή άμυνας για τον όμιλο είναι τα ενοίκια, τα οποία αυξάνονται και άρα μπορεί να ανεβαίνει το κόστος για τον δανεισμό -πέραν των 75 εκατ. ευρώ- αλλά το εισόδημα της εταιρείας θα ανεβαίνει, όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, η οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή.

Στα θετικά για τον όμιλο σημειώνονται και οι επιδόσεις στο α’ εξάμηνο που κλείνει σε λίγες εβδομάδες πάνω από τα επίπεδα του 2019 -παρά τη δύσκολη χρονιά ως προς τα κόστη, όπου ενδεικτικά, στον τομέα της ενέργειας ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ από 6-6,5 εκατ. ευρώ την περίοδο της κανονικότητας.

Επιστροφή σε επίπεδα 2019 για μικτό και πωλήσεις

Οι τάσεις στο β’ τρίμηνο παραμένουν αντίστοιχες με αυτές στο α’, με τον κλάδο αθλητικών ειδών να υπεραποδίδει των στόχων, με διψήφια απόδοση από το 2019 και την ΙΚΕΑ να συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά όπως τόνισαν τα στελέχη του ομίλου, το κρίσιμο διάστημα, λόγω εποχικότητας, είναι το γ’ και δ’ τρίμηνο.

Ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων Σύμβουλος της Fourlis Group, σημείωσε συγκεκριμένα ότι οι πωλήσεις στο εξάμηνο θα είναι πάνω από τα επίπεδα της κανονικότητας (2019) και το μικτό αποτέλεσμα επίσης ανώτερο, «κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο», όπως τόνισε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ΙΚΕΑ και στις ελάχιστες αυξήσεις τιμών που έχει κάνει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας ωστόσο και το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, που είναι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με το out of stock στην ΙΚΕΑ να κυμαίνεται σε 12% του συνολικού προϊοντικού μίγματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Εκτίμησε πάντως ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της διοίκησης για την πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας στο β’ εξάμηνο.

Το 2022 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά τόνισε ενώ η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα το 2025 θα οδηγήσει τον όμιλο σε αποτελέσματα που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες της διοίκησης, της κοινωνίας και της αγοράς, ενώ υπενθύμισε στους μετόχους ότι παρά την πανδημία το 2021 επετεύχθη αύξηση τζίρου κατά 70 εκατ. ευρώ και κερδών κατά 20 εκατ. ευρώ. «Ανακτήσαμε μεγάλο μέρος της μεγάλης πτώσης του 2020, αν και το 2021 για 5-6 μήνες τα καταστήματα ήταν κλειστά”, πρόσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά στην έμφαση που δόθηκε στο online κανάλι που μεγεθύνθηκε πέντε φορές από τα επίπεδα του 2019, εισφέροντας τζίρο σχεδόν 80 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πεταλάς τόνισε ότι στις επιδόσεις συνεισφέρουν οι 4.000 εργαζόμενοι αλλά και οι στρατηγικοί συνεργάτες όπως η ΙΚΕΑ International, η Intersport, η Nike και η Adidas.

Οι επενδύσεις

Μιλώντας για το 5ετές στρατηγικό πλάνο 2020-2025 του ομίλου ο Βασίλης Φoυρλής αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του δικτύου ΙΚΕΑ, με την ανάπτυξη νέου concept μικρών καταστημάτων -έχοντας ανοίξει 3 και προωθώντας επιπλέον την ανάπτυξη άλλων 3 μεσαίου τύπου καταστημάτων σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό. Επιπλέον, όπως είπε, προωθείται ανασχεδιασμός υπαρχόντων καταστημάτων ΙΚΕΑ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, παράλληλα με επένδυση σε logistics και διανομή. Ο κ. Φoυρλής διευκρίνισε ότι στο Ελληνικό προωθείται η ανάπτυξη ενός ΙΚΕΑ συμπληρώνοντας έτσι 3 συνολικά μεσαίου-μεγάλου μεγέθους καταστήματα στην Αθήνα πέραν των μικρών.

Στην Intersport συνεχίζεται η ανακαίνιση των καταστημάτων, αισθητική σε συνδυασμό με επενδύσεις σε τεχνολογίες που διασυνδέουν τον χώρο πωλήσεων στο κατάστημα με το omnichannel σύστημα πωλήσεων ενώ ειδική αναφορά έκανε ο κ. Φoυρλής στην Τουρκία, όπου ο όμιλος, έχοντας περιορίσει το δίκτυό του, δεν γράφει ζημιές. Επιπλέον προωθείται επένδυση σε μεγάλα καταστήματα, όπως το Intersport που θα αναπτυχθεί στο Ελληνικό.

Σταθερά επενδύει ο όμιλος σε τεχνολογική υπεροχή και online πωλήσεις, σε όλα τα retail concept που αναπτύσσει, συμπεριλαμβανομένου του νέου, δηλαδή της Holland & Barrett που σχεδιάζει να αναπτύξει με φυσικά καταστήματα και e-shops σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Νέα στελέχη στο ΔΣ και έμφαση στα ESG

Εν κατακλείδι, ο όμιλος δίνει έμφαση στα κριτήρια ESG αναγνωρίζοντας ότι κανένας ξένος επενδυτής σε λίγο διάστημα δεν θα επενδύει σε εταιρείες χωρίς καλή βαθμολόγηση, καθώς και στον ανασχεδιασμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για ενίσχυση του ΔΣ με νέα ανεξάρτητα μέλη. Το ΔΣ ενισχύεται με νέα ανεξάρτητα μέλη, έχοντας λάβει συμβουλευτικές υπηρεσίες από Korn Ferry. Έτσι, εκτός από τους κ.κ. Βασίλη Φουρλή, Δάφνη Φουρλή, Λήδα Φουρλή και Απόστολο Πεταλά, συμμετέχουν επίσης ως ανεξάρτητα μέλη οι κ.κ. David Watson, Στυλιανός Στεφάνου, Μαρία Γεώργαλου, Νικόλαος Λαβίδας και επιπλέον η Σταυρούλα Καμπουρίδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v