Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon Hellas: Διευρύνει την παρουσία στα μοριακά τεστ

Η εισηγμένη εταιρεία αναζητεί νέες πηγές εσόδων στο μέτωπο των διαγνωστικών μοριακών τεστ. Ικανοποιητική κερδοφορία περιμένει το 2022 η διοίκηση της εταιρείας.

Medicon Hellas: Διευρύνει την παρουσία στα μοριακά τεστ

Μετά την εκτίναξη των περυσινών της αποτελεσμάτων, σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα διατηρούνται και οι μέχρι τώρα φετινές οικονομικές επιδόσεις της Medicon Hellas, με την εισηγμένη εταιρεία να αναζητεί νέες πηγές εσόδων στο μέτωπο των διαγνωστικών μοριακών τεστ.

Ειδικότερα, η Medicon Hellas εμφάνισε πέρυσι αύξηση κύκλου εργασιών από τα 15,26 στα 21,5 εκατ. ευρώ και εκτίναξη των καθαρών κερδών της από τα 753 χιλ. στα 3,07 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια στα 14,93 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός μόλις στο 1,75 εκατ. ευρώ). Στην περυσινή μεγάλη άνοδο των επιδόσεων συνέβαλαν και τα έσοδα από τα διαγνωστικά μοριακά τεστ για την πανδημία covid-19, με την εταιρεία να εκμεταλλεύεται τη σχετική συγκυρία.

Φέτος, η Medicon Hellas κινείται μέχρι σήμερα ελαφρά χαμηλότερα (γύρω στο 10%) σε σχέση με πέρυσι σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει εκτίμηση για τη συνολική πορεία της χρήσης λόγω μιας σειράς αστάθμητων παραγόντων: «Πολύ πιθανόν να μην επαναλάβουμε την περυσινή μας επίδοση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα» ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης Σπύρος Δημοτσάντος, εκτιμώντας ότι και η κερδοφορία του 2022 αναμένεται ικανοποιητική.

Πέραν αυτών, ο κ. Δημοτσάντος αναφέρθηκε στην εστίαση της εταιρείας σε δύο κυρίως στόχους:

Πρώτον, στην επέκταση των δραστηριοτήτων στο χώρο των μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων, πέρα από τον την πανδημία covid-19 και για τον εντοπισμό μιας ευρύτερης σειράς ασθενειών (διαφόρων ειδών καρκίνων, κ.λπ.). Πρόκειται ουσιαστικά για καινούριες δραστηριότητες, στόχος των οποίων είναι η προσθήκη εσόδων στον Όμιλο και 

δεύτερον, η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, με την εισηγμένη να έχει ήδη ενδυναμώσει το σχετικό τμήμα και να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση των προϊόντων της και σε άλλες χώρες (είναι αμφίβολο, αν οι συγκεκριμένες επαφές θα καταλήξουν μέσα στη φετινή χρονιά).

Τέλος, η Medicon Hellas επιδιώκει να διευρύνει περαιτέρω των δίκτυο των διαγνωστικών της κέντρων, ωστόσο πολιτική είναι κάτι τέτοιο είναι να γίνει με προσεκτικό τρόπο, περιορισμένο κόστος και με σαφείς προϋποθέσεις θετικής απόδοσης.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, ήταν η θέση δύο θεμάτων από μετόχους που εκπροσωπούσαν ποσοστό άνω του 5% και ειδικότερα η διανομή νέων δωρεάν μετοχών μέσα από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, καθώς και η απόφαση διανομής προμερίσματος, έναντι των κερδών της χρήσης 2022.

Σε ότι αφορά το θέμα της δωρεάν διανομής μετοχών, η γενική συνέλευση απέρριψε κατά πλειοψηφία το θέμα, ενώ αντίθετα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας χρηματικής διανομής το προσεχές φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση μετά και την ανακοίνωση των φετινών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων (τέλος Σεπτεμβρίου).

Θέμα ρευστότητας για την Medicon Hellas δεν τίθεται (πολύ ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας) πλην όμως η εισηγμένη σε επίπεδο μητρικής εταιρείας καλείται να διαγράψει ακόμη 1,8 εκατ. ευρώ υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης αποθεματικών έως του ποσού των 2,8 εκατ. ευρώ αφού προηγουμένως αυτά φορολογηθούν με συντελεστή 5%.

Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που θα συνεξεταστούν είναι το κατά πόσο θα μειωθεί με ημερομηνία 30/6/2/22 το υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών που ήταν 1,8 εκατ. ευρώ στις αρχές της χρονιάς και πώς το υπόλοιπο τμήμα θα μπορούσε ενδεχομένως να «σβήσει» μέσα από μια περιορισμένη κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v