Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια και έσοδα 800 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούν την 1η φάση στο Ελληνικό

Οι πρόσοδοι που εκτιμά η Lamda Development ότι θα εισπράξει από τα τρία ώριμα οικιστικά projects. Οι ολοκληρωμένες επενδύσεις της τάξης των 750 εκατ. ευρώ. Αδιάθετα 210 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες αντλήσεις κεφαλαίων.

Δάνεια και έσοδα 800 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούν την 1η φάση στο Ελληνικό

Εκτιμήσεις για έσοδα της τάξης του 1,06 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις των πρώτων οικιστικών projects στο Ελληνικό, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας του έργου, διατυπώνει αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο για το νέο «πράσινο» retail bond των 230 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Lamda Develοpment.

Ειδικότερα, η Lamda Development εκτιμά ότι πέρα από την προκαταρκτική φάση επενδύσεων, που απορρόφησαν κεφάλαια τόσο από την ΑΜΚ του 2019, ύψους 650 εκατ. ευρώ, όσο και από το εταιρικό ομόλογο των 320 εκατ. ευρώ του 2020, η χρηματοδότηση των υπολειπόμενων επενδύσεων της πρώτης φάσης θα καλυφθεί τόσο από τις δανειακές συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, που ήδη έχει συνάψει, όσο και από εκτιμώμενα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων εντός της έκτασης.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, η εταιρεία έχει καταγράψει έσοδα της τάξης των 22,7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών, ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Οδ. Αθανασίου στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων, έως το τέλος του 2022 αναμένεται η είσπραξη 200 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω πωλήσεις και 350 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της νέας ομολογιακής έκδοσης, για τις 27 βίλες στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα κατ’ εκτίμηση έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, το κάθε οικόπεδο, καθώς η Lamda Develοpment αποφάσισε νωρίς να πουλήσει έκταση και όχι έτοιμο προϊόν, σε μια πελατεία υψηλών και ιδιόρρυθμων απαιτήσεων (πρακτική που ακολουθήθηκε και στις βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης), πωλείται προς 7 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας (Riviera Tower), έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε κατ’ εκτίμηση έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης επενδύσεων (δηλαδή 2025 - αρχές 2026) για το σύνολο των διαμερισμάτων του Riviera Tower ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών - διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι σχετικές επαφές με 92 ενδιαφερόμενους αγοραστές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο. Έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε κατ’ εκτίμηση μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης 5ετούς φάσης για το σύνολο των κατοικιών - διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι δύο παραπάνω αναπτύξεις κατοικιών και διαμερισμάτων αποτελούν επένδυση του ομίλου, ο οποίος θα αναλάβει το σχετικό κατασκευαστικό κόστος, η διοίκησή του σημειώνει πως δεν έχει συμφωνημένες-συμβασιοποιημένες τελικές τιμές πώλησης και άρα έχει τη δυνατότητα να μετακυλίσει στους αντισυμβαλλόμενους μέρος ή ολόκληρο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας που παρατηρείται προσφάτως στην αγορά.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές κατάρτισης μελλοντικών εκτιμήσεων-προϋπολογισμού για τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας έργου, ο όμιλος έχει συμπεριλάβει περιθώρια για αστάθμητους κινδύνους (contingencies) στις εκτιμήσεις κόστους για όλα τα έργα και αναπτύξεις που περιλαμβάνονται στο έργο. Προς το παρόν ωστόσο, οι διαγωνισμοί κατασκευής των εν λόγω έργων δεν έχουν δημοπρατηθεί, οπότε το τελικό κόστος, οι εισπράξεις αλλά και το προβλεπόμενο κεφαλαιακό κέρδος για τη Lamda Develοpment προφανώς θα αναθεωρηθεί σε βάθος χρόνου και εξέλιξης του έργου.

Σημειώνεται, τέλος, πως από τα αντληθέντα κεφάλαια υποστήριξης του έργου στο Ελληνικό τόσο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ όσο και από το προηγούμενο ομόλογο των 320 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου 2022 έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των σχετικών δόσεων προς το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση της έκτασης, για την απόκτηση εκτάσεων για τη δημιουργία των δύο malls σε Λ. Βουλιαγμένης και παραλία Αγίου Κοσμά, καθώς και για τις πρόδρομες εργασίες προετοιμασίας του ακινήτου. Ως εκ τούτου, από τα παραπάνω αντληθέντα κεφάλαια, διαθέσιμα παραμένουν 167 εκατ. ευρώ (από την ΑΜΚ) που προορίζονται για τη δεύτερη δόση του τιμήματος για την έκταση προς το ελληνικό Δημόσιο μέσα στο 2023 και 43,5 εκατ. ευρώ από το ομόλογο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v