Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Εσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2022 από τις πωλήσεις στο Ελληνικό

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η υψηλή ζήτηση για ακίνητα, εχέγγυα της επένδυσης, σύμφωνα με τη διοίκηση. Νέος πύργος κατοικιών με συνεπενδυτή την πρώτη 5ετία. Οι εκτιμήσεις για το νέο ομόλογο και το κατασκευαστικό κόστος.

Lamda: Εσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2022 από τις πωλήσεις στο Ελληνικό

Εντός χρονοδιαγράμματος και σχεδιασμού βρίσκεται το project του Ελληνικού, ένα χρόνο περίπου μετά την απόκτηση κυριότητας του ακινήτου, υπογράμμισε η διοίκηση της παραχωρησιούχου Lamda Development, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Οδυσσέα Αθανασίου, προχωρούν ήδη τα έργα υποδομών (μετά τη σχετική σύμβαση και ανάθεση του πρώτου μέρους αυτών στον όμιλο Άβαξ), οι μελετητικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα (MRT), η έναρξη κατασκευής του οποίου αναμένεται μέσα στο 2023, ενώ παραλλήλως η Lamda Development προχωρά σε νέες συμφωνίες εκμετάλλευσης επιμέρους χώρων στο ακίνητο, όπως η πλέον πρόσφατη συμφωνία με την Orilina, αλλά και νέες συμφωνίες που έπονται όσον αφορά την εγκατάσταση εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε πως το όλο project παρά το μέγεθος και την περιπλοκότητά του έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους (κεφάλαια από ΑΜΚ, το ομόλογο του 2020, αλλά και τη συμφωνία δανειοδότησης 1,1 δισ. ευρώ με Eurobank και Πειραιώς), ενώ αποτελεί «ίσως το μοναδικό αντίστοιχο project που θα εμφανίσει σημαντικά έσοδα πριν την εκκίνησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση των τριών υφιστάμενων οικιστικών projects στο Ελληνικό, καθώς οι προπωλήσεις έχουν φθάσει στο 100% για την πρώτη σειρά βιλών με μέτωπο στην παραλία του Αγίου Κοσμά, τον Πύργο Κατοικιών (MRT), και το σύμπλεγμα μεζονετών στο νότιο επίσης κομμάτι του ακινήτου, με εκτιμώμενο έσοδο 1 δισ. ευρώ.

Από τις παραπάνω προπωλήσεις, ο όμιλος αναμένει να εγγράψει φέτος έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ το 2023. Σύμφωνα με την επεξήγηση που έδωσε ο κ. Αθανασίου, πέρα από τη συμβασιοποίηση πώλησης οικοπέδων για τις 27 βίλες (η Lamda Development επέλεξε ως βέλτιστο το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποίησης), αναμένεται η συμβασιοποίηση πώλησης τόσο διαμερισμάτων όσο και μεζονετών, καθώς έως τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα εκδοθούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες για τις παραπάνω αναπτύξεις, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο υπογραφής τελικών συμβολαίων. Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση, οι αγοραστές κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να καταβάλουν το 50% της αξίας αγοράς με την υπογραφή συμβολαίων, με την αποπληρωμή να τοποθετείται στη φάση παράδοσης.

Νέα οικιστικά projects

H ισχυρή ζήτηση για κατοικίες επισπεύδει και την προώθηση νέων οικιστικών αναπτύξεων εντός της έκτασης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Οδυσσέα Αθανασίου. Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο ίδιος ανέφερε πως πέρα από τα γνωστά οικιστικά, η διοίκηση της Lamda Develοpment προγραμματίζει εντός της πρώτης πενταετίας, τη δημιουργία ενός ακόμη Πύργου Κατοικιών καθώς και οικιστικά συγκροτήματα χαμηλότερης τιμολογιακής βάσης στις περιοχές του οικοπέδου, που συνορεύουν με τον Άλιμο. Ειδικότερα, ο νέος Πύργος αφορά σε κτίριο 50 μέτρων (15 ορόφων), συνολικού εμβαδού 16.500 τ.μ., όπου θα αναπτυχθούν 90 διαμερίσματα. Τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό έχει ήδη αναλάβει το δανέζικο γραφείο BIG, με επικεφαλής τον Bjarke Ingels.

Κατά τον κ. Αθανασίου, ο σχεδιαζόμενος νέος Πύργος Κατοικιών θα αποτελέσει επένδυση της Lamda Develοpment, ενώ οι υπόλοιπες αναπτύξεις αφορούν πιθανές συνεπενδύσεις με τρίτους επενδυτικούς φορείς. Κατά χρηματιστηριακές πληροφορίες, υπάρχουν ήδη επαφές με εγχώριους developers για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου οικιστικού βραχίονα, με την Dimand να βρίσκεται πιο κοντά σε μια καταληκτική συμφωνία, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Προκλήσεις και αύξηση κόστους

Η διοίκηση της Lamda Development αναγνώρισε τις προκλήσεις της περιόδου σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις στο κατασκευαστικό κόστος και την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, ωστόσο, περιέγραψε τις «άμυνές» της, οι οποίες συνοψίζονται στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (με μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%), αλλά και στη δυνατότητά της να μετακυλίσει κόστος στον τελικό χρήστη.

Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως κατά την περίοδο έναρξης των κύριων κατασκευαστικών εργασιών, ενδεχομένως οι τιμές να έχουν ισορροπήσει, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα εκτίμησε πως η πρώτη ορατή επιβάρυνση αφορά στο budget ανέγερσης του MRT, για τον οποίο υπάρχουν «κλειδωμένες» τιμές πώλησης. Κατά τους υπολογισμούς του, η επιβάρυνση αφορά σε 20 εκατ. ευρώ, αν και εκτίμησε πως οι μελετητικές εργασίες που διενεργούνται το συγκεκριμένο διάστημα ενδεχομένως να περιορίσουν το παραπάνω ποσό.

Σε ό,τι αφορά την αναδοχή των έργων υποδομών από τον όμιλο Άβαξ, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως έχει υπολογιστεί συντηρητικά το κόστος και πως σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ανάγκη αναπροσαρμογών, η Lamda Develοpment θα διαπραγματευθεί για τον διαμοιρασμό της επιβάρυνσης.

Νέο ομόλογο

Στο σκέλος της χρηματοδότησης, ο κ . Αθανασίου ανέφερε πως στο τραπεζικό σχήμα των Eurobank- Πειραιώς αναμένεται να προσχωρήσει άμεσα και η Alpha Βank, ενώ προανήγγειλε τη έκδοση retail bond 7ετούς διάρκειας πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, εφόσον βεβαίως υπάρξουν και οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπογράμμισε πως η έκδοση στοχεύει στη βελτιστοποίηση του μείγματος και του κόστους κεφαλαίων, ενώ εκτίμησε πως η έκδοσή του πιθανώς να γίνει στο α’ δεκαήμερο του Ιουλίου.

Lamda Malls

Η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε την πρόθεσή της να αποσχίσει τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων, δημιουργώντας ξεχωριστή οντότητα που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2023. Κατά τον κ. Αθανασίου, πριν το IPO παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η μετατροπή της σε Επενδυτική Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Στη Lamda Malls (πέραν των τριών υφισταμένων) πιθανότατα θα ενταχθούν και οι δύο εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού καθώς επίσης και άλλα ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v