Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΝ: Οι εξαγωγές στη Ρωσία και το νέο status quo

Η αλλαγή σελίδας στην επιχείρηση και οι εξαγωγές στη Ρωσία. Οι εκτιμήσεις για το 2022, η μεταφορά παραγωγής στη Βουλγαρία και οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ.

ΙΟΝ: Οι εξαγωγές στη Ρωσία και το νέο status quo

Διατήρηση των επιδόσεών της στην Ελλάδα και ενίσχυση των εξαγωγών της, μέρος των οποίων κατευθύνθηκαν στην “persona non grata” για τον δυτικό κόσμο από τον περασμένο Φεβρουάριο Ρωσία, πέτυχε πέρυσι η ΙΟΝ.

Η ιστορική βιομηχανία, που αποτελεί τον νούμερο ένα παίκτη στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, κατάφερε πέρυσι, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν πριν από λίγες ώρες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), να εμφανίσει αύξηση τζίρου, κερδών και ταμειακών διαθεσίμων.

Όμως η είδηση στις οικονομικές της καταστάσεις -αφορούν τη χρήση του 2021- είναι ότι στις 51 σελίδες της έκθεσης δεν γίνεται αναφορά ούτε στη μεταφορά της παραγωγής της NuCrema στη Βουλγαρία, ούτε στις ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει στη δραστηριότητά της η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αντίποινα των Δυτικών κρατών στη Ρωσία, ούτε καν στις μετοχικές αλλαγές στην εταιρεία και στην είσοδο σε αυτή της Bespoke, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπ. Θεοδωρόπουλου.

Πρόκειται για τρία γεγονότα που συνέβησαν μετά την ημερομηνία του ισολογισμού (31/12/2021), αλλά νωρίτερα από την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων (25 Μαΐου 2022). Η μόνη αναφορά που γίνεται επιγραμματικά στην παράγραφο «Γεγονότα μετά την ημερομηνία ισολογισμού» είναι στις επιπτώσεις της Covid-19 στην αύξηση του πληθωρισμού, στην ενεργειακή κρίση, στη μείωση της παραγωγής σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στην αύξηση του μεταφορικού κόστους.

Εξαιτίας όλων αυτών των αστάθμητων παραγόντων, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της ΙΟΝ από μεγάλη αβεβαιότητα. Πέρυσι πάντως η ιστορική σοκολατοβιομηχανία κατάφερε να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κυρίως λόγω της αύξηση των εξαγωγών της.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 2,34% στα 121,69 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 16,26% των εξαγωγών, που ανήλθαν στα 18,73 εκατ. ευρώ και αποτελούν κοντά στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν οι εξαγωγές προς Βουλγαρία, Αίγυπτο, Κύπρο, Αλβανία, ΗΠΑ, Λιβύη και Ρωσία.

Οι πωλήσεις στη Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA και οι εξαγωγές στη Ρωσία καλύπτονται από τη θυγατρική μονάδα στη Σόφια, στην οποία μεταφέρεται η παραγωγή σοκοπάστας. Η παραγωγή στη Βουλγαρία, στην INTERION A.D. στην οποία η ΙΟΝ κατέχει το 99,96% του μετοχικού κεφαλαίου, θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ στο μεσοδιάστημα, η ΙΟΝ θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από το στοκ που έχει «κτίσει» στο εργοστάσιο του Φαλήρου.

Τα μικτά κέρδη άγγιξαν πέρυσι τα 47,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 13,2 εκατ. ευρώ από 11,69 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 10,04 εκατ. ευρώ έναντι 8,73 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 13,95 εκατ. ευρώ από 9,715 εκατ. ευρώ το 2020. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις 4,82 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2020 για το οποίο είχαν δαπανηθεί 4,94 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα έξοδα για τη ΔEΗ, αυτά αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 147%, ξεπερνώντας τα 542.676 ευρώ, με τα έξοδα φυσικού αερίου - φωταερίου να έχουν υπερπενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, ξεπερνώντας τις 40.383 ευρώ (+419%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v