Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «γερό ταμείο» και μηδενικά δάνεια η Ιλυδα

Φέτος ο κύκλος εργασιών της εταιρεία «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό ανόδου, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αισιοδοξεί για μια καλύτερη χρονιά τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα, όσο και το τελικό αποτέλεσμα. Προσδοκίες για διεκδίκηση έργων.

Με «γερό ταμείο» και μηδενικά δάνεια η Ιλυδα

Με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και σημαντικό ποσό μετρητών στο ταμείο της βρίσκεται η εταιρεία πληροφορικής Ίλυδα, η οποία παράλληλα «τρέχει» τη φετινή χρονιά με διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κύκλο εργασιών της.

Η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε το 2021 κύκλο εργασιών 4,41 εκατ. (3,92 εκατ. το 2020), EBITDA 1,74 εκατ. (1,68 εκατ.) και καθαρά κέρδη 430 χιλ. ευρώ (658 χιλ.), ενώ ο καθαρός της δανεισμός στις 31/12/2021 είχε διαμορφωθεί στα 534 χιλ. ευρώ.

Σήμερα ωστόσο, ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας έχει μηδενιστεί και επιπλέον υπάρχουν σημαντικά διαθέσιμα στο ταμείο της εισηγμένης, ενώ οι απαιτήσεις της είναι σαφώς υψηλότερες από τις υποχρεώσεις της, καθώς:

  1. Αποφασίστηκε η ακύρωση της αγοράς ακινήτου (ιδιοκτησίας της οικογένειας του βασικού μετόχου) και έτσι επεστράφη στην εισηγμένη μέσα στο πρώτο μισό του 2022 η προκαταβολή που είχε δοθεί. Το κτίριο αυτό προοριζόταν για τη δημιουργία «disaster recovery» και τώρα η εισηγμένη αναζητεί εναλλακτικές επιλογές κάλυψης της συγκεκριμένης ανάγκης.
  2. Δεύτερον, μέσα από την πρόωρη εξόφληση όλου του δανεισμού, η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε ευνοϊκές ρυθμίσεις (βλέπε «κούρεμα») που περιλαμβάνονταν στους όρους της δανειακής σύμβασης, γεγονός που θα απεικονιστεί στις φετινές λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης.

Αυτός άλλωστε ήταν -σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Βασίλη Ανυφαντάκη- και ο λόγος (προτιμήθηκε η πρόωρη και πλήρης εξόφληση του δανεισμού) για τον οποίον η διοίκηση της Ίλυδας αποφάσισε να προτείνει φέτος στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της (διεξήχθη την Παρασκευή 1η Ιουλίου) τη διανομή μηδενικού μερίσματος.

Ο κ. Ανυφαντάκης επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων μειοψηφίας που ζητούσαν τη διανομή μερίσματος, υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο θα αρχίσει να γίνεται από το 2023.

Η φετινή πορεία

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία της Ίλυδας, ο κύκλος εργασιών της εταιρεία «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό ανόδου, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αισιοδοξεί για μια καλύτερη χρονιά τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα, όσο και το τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντικό υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων, καθώς και το ότι διεκδικεί με αξιώσεις σειρά άλλων έργων, δημιουργεί θετικές προσδοκίες και για την πορεία της και μέσα στο 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v