Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία πλήρους αδιεξόδου για την MLS

Αμφισβητούνται και οι λογιστικές καταστάσεις του 2019. Παράλληλα, χωρίς business plan, η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτή φαντάζει σχεδόν αδύνατη. Καμιά ουσιαστική κίνηση από τη διοίκηση.

Πορεία πλήρους αδιεξόδου για την MLS

Σε πορεία πλήρους αδιεξόδου βαδίζει η υπόθεση της MLS, καθώς όχι μόνο δεν έχει βρεθεί υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής αλλά επιπλέον -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- δεν φαίνεται να υπάρχουν ούτε καν οι προϋποθέσεις προκειμένου να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ούτε καν για τη χρήση του 2019!

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε «μοιράσει» βαριές καμπάνες στους υπευθύνους των λογιστικών καταστάσεων του 2018, ενώ -όπως πληροφορούμαστε- «στη σέντρα» βρίσκεται και ο ορκωτός ελεγκτής που υπέγραψε τα αποτελέσματα του 2019, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτά, οι ζημίες της ΜLS ήταν μεγάλες και τα ίδια κεφάλαιά της έντονα αρνητικά λόγω των τεράστιων απομειώσεων που ενεγράφησαν.

Επιπλέον, καμιά πληροφορία δεν υπάρχει για το αν και πότε θα συνταχθούν και θα δημοσιευθούν οι λογιστικές καταστάσεις των χρήσεων 2020 και 2021…

Πέραν όμως από τις λογιστικές καταστάσεις, δεν έχει εκπονηθεί ακόμη ούτε καν ένα Business Plan, πάνω στο οποίο θα κληθεί ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής να βάλει τα χρήματά του. Το συγκεκριμένο Business Plan αρχικά αναμενόταν στις αρχές του 2020 από την ίδια την εταιρεία, μετά στην υπόθεση ενεπλάκη η Deloitte και όταν η τελευταία αποχώρησε, υποτίθεται ότι θα εκπονείτο από τρίτους.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς λογιστικές καταστάσεις και χωρίς Business Plan, η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτή φαντάζει σχεδόν αδύνατη.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η διοίκηση της ΜLS επιζητεί τρόπους προκειμένου να αποκτήσει ολιγόμηνη προστασία έναντι των ανεξόφλητων υποχρεώσεών της (απαιτείται συναίνεση από το 20% των πιστωτών), την ώρα που:

  • Η εταιρεία «σέρνεται» εδώ και χρόνια με οριακές πωλήσεις και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που αυξάνονται μήνα με τον μήνα.
  • Υπάρχει έντονο κλίμα απογοήτευσης μεταξύ των ομολογιούχων (τρεις εκδόσεις) της εταιρείας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, δύσκολα θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα 5% των αρχικών τους κεφαλαίων. Άλλωστε, το κλίμα απογοήτευσης γίνεται φανερό και στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων, όπου ούτε καν επιτυγχάνονται οι απαιτούμενες απαρτίες προκειμένου να μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση.

Ένας ακόμη λόγος που έχει εντείνει τη δυσφορία των ομολογιούχων είναι η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής κίνησης από την πλευρά τη διοίκησης, με στόχο την ανάταξη της εταιρείας και την αναδιάταξη του χρέους της, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει καταστεί φανερό από τον Σεπτέμβριο του 2019 και παρά το ότι την εποχή εκείνη η ΜLS διέθετε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v