Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο δεσμευτικές προσφορές για την «Αριάδνη»

Σήμερα λήγει η παράταση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο των NPEs μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ ευρώ. Το κατώτερο όριο του εύρους δίκαιης και εύλογης αποτίμησης και το mega consortium.

Δύο δεσμευτικές προσφορές για την «Αριάδνη»

Στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πακέτου «Αριάδνη» που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να προχωρήσουν σήμερα οι δύο διεκδικητές: το mega consortium που αποτελείται από τις εταιρείες Brain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal αλλά και η Ellington.

Η Ειδική Επιτροπή Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε στους επενδυτές τριήμερη παράταση, η οποία εξαντλείται σήμερα και δεν αναμένεται να υπάρξει νέα.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το ελάχιστο όριο δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των δανείων μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται στα 750 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, ο ειδικός εκκαθαριστής (PQH) δεν θα κάνει δεκτή προσφορά με τίμημα χαμηλότερο των 750 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξει προσφορά που να πληροί την προϋπόθεση αυτή, τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

Οι προσφορές

Από τα στρατόπεδα των δύο υποψήφιων διεκδικητών αναφέρεται ότι θα καταθέσουν (σ.σ. σήμερα) τις δεσμευτικές τους προσφορές προσαρμοσμένες στην ελάχιστη αποτίμηση που έχει ορίσει ο εκκαθαριστής, κατόπιν της σχετικής αποτίμησης που πραγματοποίησε η EY. Ωστόσο και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως αρκετά «δύσκολο και ζόρικο» το χαρτοφυλάκιο, καθώς αποτελείται από χιλιάδες δάνεια και ακίνητα διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά το macro outlook και το risk profile των ξένων funds. Παρ' όλα αυτά και οι δύο υποστηρίζουν πως θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Ellington και στο βάθος Intrum

Κι ενώ στη μεγάλη κοινοπραξία η συμμετοχή των εταιρειών είναι γνωστή, στο μέτωπο της Ellington έχει υπάρξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμφωνία με την Intrum, η οποία εδράζεται στην κεφαλαιακή στήριξη. Σημειώνεται ότι η Intrum είχε ενδιαφερθεί αρχικά για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, ωστόσο δεν είχε περάσει στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Το χαρτοφυλάκιο

Το πακέτο «Αριάδνη» αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση τραπεζών και αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Αφορά απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Στην πώληση προβλέπεται η δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει τους 180 εργαζόμενους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v