Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intertrade: «Ανάβει» μηχανές η νέα μονάδα, επένδυση 46 εκατ. ευρώ

Πήρε υπογραφή το business plan της στρατηγικής επένδυσης. Ορίστηκε η 31.12.2022 ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας. Το χρηματοδοτικό σχήμα και οι όροι.

Intertrade: «Ανάβει» μηχανές η νέα μονάδα, επένδυση 46 εκατ. ευρώ

Tην έγκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση έλαβε το business plan της παραγωγικής επέκτασης της Intertrade Hellas, που ολοκληρώνει και τυπικά στρατηγική επένδυση ύψους 46,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας εργοστασιακής μονάδας στις εγκαταστάσεις της, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Ειδικότερα, η επένδυση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, περιλαμβάνει κτηριακές και ειδικές εγκαταστάσεις για νέα μονάδα παραγωγής χαρτορολών (ενισχυόμενου κόστους 15,5 εκατ. ευρώ), μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ενισχυόμενου κόστους 1,12 εκατ. ευρώ) και γραμμή παραγωγής χαρτορολών (ενισχυόμενου κόστους 29,5 εκατ. ευρώ).

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με βάση την οποία εγκρίθηκε η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 46.167.700 ευρώ.

Η επένδυση εντάχθηκε στις «στρατηγικές επενδύσεις 2», οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 50 νέες θέσεις εργασίας (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας - Ε.Μ.Ε.) και ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 30 εκατ. ευρώ. Έτσι αποδόθηκαν στην εταιρεία της οικογένειας Ντεληδήμου τα κίνητρα του νόμου 4608/2019, ήτοι κίνητρο ταχείας αδειοδότησης και φορολογικά κίνητρα (το ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής ανέρχεται σε 9,8 εκατ. ευρώ ή 21,245% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης).

Το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου αναλύεται ανά πηγή χρηματοδότησης ως εξής: ταμειακά διαθέσιμα 3,8 εκατ. ευρώ, δανειακά κεφάλαια 17,867 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) 24,5 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου εγκρίνεται με την προϋπόθεση τήρησης από την Intertrade Hellas μιας σειράς όρων που αφορούν κυρίως τις νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας (50 στο σύνολο) και τη δυναμικότητα της νέας μονάδας παραγωγής χαρτορολών (65.000 τόνοι χαρτομάζας ανά έτος).

Το χρονικό της στρατηγικής επένδυσης

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε πάρει «πράσινο φως» τον Αύγουστο του 2020 από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Η αίτηση υπαγωγής είχε κατατεθεί στις 24 Απριλίου 2020 και δρομολογήθηκε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και έναρξης λειτουργίας της παραγωγικής επένδυσης ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για μια από τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα και την πρώτη στον χώρο της βιομηχανίας. Δημιουργεί δε προϋποθέσεις για εδραίωση και ενίσχυση μεριδίων στην αγορά από τη χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas, που διαθέτει τα σήματα Servin και Softex διατηρώντας επίσης συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket σε Ελλάδα και εξωτερικό για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Η παραγωγική δυναμικότητα σε συνδυασμό με την επέκταση της Intertrade Hellas στην παραγωγή πρώτης ύλης, η οποία εισαγόταν μέχρι πρότινος, συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ανταπόκρισης της χαρτοβιομηχανίας σε πελάτες του εξωτερικού και σε περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών της (με βάση δημοσιευμένα στοιχεία το 2020 ανήλθε σε 84,4 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v