Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estates: Καταθέτει ενημερωτικό για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Μετά τη συναλλαγή με την Autohellas, η εταιρεία προχωρά στην κατάθεση ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της. Οι στόχοι και πώς διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της.

Trade Estates: Καταθέτει ενημερωτικό για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Στην κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προετοιμασία της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ προχωρά άμεσα η Trade Estates, η θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή.

Μετά τη συμφωνία εισόδου της Autohellas ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, προχωρά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το δεύτερο σκέλος μόχλευσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ. Προς το παρόν ωστόσο το υπό κατάθεση ενημερωτικό δελτίο της Trade Estates δεν ορίζει τιμή διάθεσης αλλά και το προσφερόμενο ποσοστό προς το ευρύ επενδυτικό κοινό, παράγοντες που μένουν να αποφασιστούν σε δεύτερο χρόνο και εφόσον έχει προχωρήσει η εξέταση του ενημερωτικού δελτίου από την Ε.Κ.

Υπενθυμίζεται πάντως πως πρόθεση της διοίκησης του ομίλου, όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο πρόεδρος Βασίλης Φουρλής, είναι το ποσοστό των μετόχων να υποχωρήσει κάτω του 50% και η Trade Estate να μην ενοποιείται στον όμιλο, αυτονομούμενη πλήρως.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο της Autohellas, αυτή απέκτησε άμεσα ποσοστό της τάξης του 8% (7.035.000) στην Trade Estates έναντι 15 εκατ. ευρώ, με option αποκλειστικής συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να αποκτήσει ακόμη ένα 4% της εταιρείας (έναντι 8 εκατ. ευρώ) έως το τέλος του 2022, εισφέροντας ταυτόχρονα και ακίνητό της, οικόπεδο 45 στρεμμάτων. Με βάση την παραπάνω συναλλαγή εκτιμάται πως το 100% της Trade Estates αποτιμήθηκε πέριξ των 191 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε πως στο τέλος του 2021 το NAV ακίνητων της εταιρείας ανήρχετο στα 185 εκατ. ευρώ.

Μετά τις συναλλαγές ωστόσο στους πρώτους μήνες του 2022 η αξία των assets της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 270,9 εκατ. ευρώ, με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα (retail parks).

Η εταιρεία μετά την προσάρτηση ακινήτων όπως το Florida στη Θεσσαλονίκη, τα retail parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, προσφάτως απέκτησε και πάλι σε συνεργασία με την Τen Brinke οικόπεδο στο Χαλάνδρι (Δουκ. Πλακεντίας), όπου θα αναπτυχθούν big boxes καταστήματα, μισθωμένα στην ΑΒ Βασιλόπουλος και τη McDonald's.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης προσύμφωνα για την εξαγορά των retail parks σε Ιωάννινα και Λάρισα, στα οποία λειτουργούν μάλιστα δύο μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ. Επιπλέον, έχει συμφωνήσει την ανάπτυξη retail park 30.000 τ.μ. εντός της έκτασης του Ελληνικού, επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Trade Estates διαθέτει χαμηλή δανειακή μόχλευση πέριξ του 25%-30%, γεγονός που της δίνει περιθώριο νέων χρηματοδοτήσεων για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της, ενώ έχει «κλειδώσει ευνοϊκό επιτόκιο για την προσεχή εξαετία (από 3,13% έως 3,63%) για το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού της δανεισμού (για τα 75 από τα 90 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται δε πως η ρευστότητα των 15 εκατ. ευρώ για το 8% της εταιρείας θα οδηγηθεί για την ισόποση μείωση δανεισμού της Trade Logistics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v