Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 4 Αυγούστου «κληρώνει» για το mega deal Πειραιώς στα ακίνητα

Νέα ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Ποιοι από τους επτά μνηστήρες παραμένουν ενεργοί. Αποσπάστηκε από τη διαδικασία η πώληση της Piraeus Real Estate Management. Διπλασιασμό εσόδων από μίσθωση ακινήτων προβλέπει το νέο business plan της τράπεζας.

Στις 4 Αυγούστου «κληρώνει» για το mega deal Πειραιώς στα ακίνητα

Νέα ολιγοήμερη παράταση δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς (project Terra), με χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη UBS.

Ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί η σημερινή, αλλά κατόπιν αιτήματος επενδυτή μετατέθηκε για την 4η Αυγούστου. Δεν είναι σαφές αν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά η περίμετρος του χαρτοφυλακίου (σ.σ. η τελευταία ενείχε ακίνητα αξίας 815 με 820 εκατ. ευρώ).

Το βέβαιο είναι ότι αποσπάστηκε από το Terra και πωλείται αυτόνομα η Piraeus Real Estate Management, εταιρεία που συστήθηκε από την εισφορά του κλάδου διαχείρισης ακίνητης περιουσίας της Πειραιώς. Η πώλησή της (project Valley) βρίσκεται σε εξέλιξη, με κριτήριο την ανταγωνιστικότερη προσφορά ως προς την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων στον όμιλο.

Στις 26 Μαρτίου η Πειραιώς πήρε πάνω της τη διαχείριση 1.604 ανακτηθέντων ακινήτων, τα οποία περιλαμβάνονται στην περίμετρο του project Terra. Είχε προηγηθεί, το 2021, η αναθεώρηση της 10ετούς σύμβασης για τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων, μεταξύ Πειραιώς και Intrum REO Solution. Η νέα σύμβαση, που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022, είναι «ανοικτού» τύπου. Για την αναθεώρησή της η Πειραιώς πλήρωσε μπροστά (σ.σ. ρήτρα) 27,85 εκατ. ευρώ.

Μετά τη διεύρυνση του αριθμού των ενδιαφερομένων, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει οι PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute. Εξ αυτών το ενδιαφέρον Lone Star και DK φέρεται να έχει ατονήσει, η Dromeus πίεζε για μεγαλύτερη παράταση. Αντίθετα, ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του σχήματος Brook Lane - Bain ενώ ακούγεται ότι η Resolute έχει συμπράξει με την Orion Hotels&Real Estate.

Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v