Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χρυσά ντιλ του Γ. Βάλβη με Coca Cola, PepsiCo και Lactalis

Το μυστικό του Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κυρίως στη Ρουμανία, από το 1992 και κατάφερε για κάποιους το ακατόρθωτο. Τα ντιλ με Coca Cola, Pepsico και Lactalis.

Τα χρυσά ντιλ του Γ. Βάλβη με Coca Cola, PepsiCo και Lactalis

Πόσες πιθανότητες έχει ένας επιχειρηματίας στον επαγγελματικό του βίο, να στήσει εκ του μηδενός τρεις εταιρείες και να τις πουλήσει, σε βάθος 20ετίας σε πολυεθνικούς κολοσσούς; Η προφανής απάντηση είναι, μηδενικές.

Και όμως ο Γιάννης Βάλβης, ο Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κυρίως στη Ρουμανία από το 1992, κατάφερε για κάποιους το ακατόρθωτο. Να δημιουργήσει τρεις εταιρείες -οι δύο δραστηριοποιούνται στην αγορά του νερού- και να τις μοσχοπουλήσει σε τρεις πολυεθνικούς κολοσσούς, οι δύο εκ των οποίων η Coca Cola και η Pepsico, είναι και αιώνιοι εχθροί.

Χθες, 20 χρόνια μετά την πώληση του νερού Dorna, γνωστού μέσω του διαφημιστικού σλόγκαν στην Ελλάδα “δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο”, στην Coca Cola έναντι 39 εκατ. ευρώ, έγινε επισήμως γνωστό ότι η Pepsico αποκτά το 20% της Acqua Carpatica, συμφερόντων του Γ. Βάλβη. Λεπτομέρειες για το ύψος του τιμήματος του τελευταίου deal με την Pepsico, δεν έχουν γίνει γνωστές, το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι η Pepsico αναλαμβάνει το δικαίωμα διανομής του προϊόντος σε Ρουμανία και Πολωνία με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή το 2008, λίγα χρόνια αφ ότου πούλησε το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό Dorna στην Coca Cola, πούλησε στη Lactalis έναντι 80 εκατ. ευρώ την Dorna Lactale.

Έναν χρόνο μετά την πώληση του βιολογικού γάλακτος Dorna, ο Γιάννης Βάλβης δημιούργησε το Acqua Carpatica που το 2014 κατάφερε να γίνει market leader στην κατηγορία φυσικό νερό πηγής στη Ρουμανία, από το 2016 εξάγεται σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα όπου εισήλθε με αποκλειστικό αντιπρόσωπο την Mantis Group.

Σήμερα ο όμιλος Valvis με έδρα του Βουκουρέστι ελέγχει την Carpathian Springs, την εταιρεία παραγωγής οίνου Vitipomicola Samburesti και την εταιρεία καλλιέργειας σιτηρών Dorna Agri.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v