Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στον τζίρο του 2019 και νέο εργοστάσιο από τη Select

Τι προβλέπει για το 2022 η εταιρεία, τι πέτυχε το 2021, ποια είναι η νέα επένδυση, πόσα κεφάλαια θα απαιτηθούν, το καμπανάκι για κόστος ενέργειας, κατανάλωση και πρώτες ύλες και η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό.

Επιστροφή στον τζίρο του 2019 και νέο εργοστάσιο από τη Select

Τον τζίρο που έχασε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (2020), κατά τη διάρκεια του οποίου ο κλάδος του HORECA, που αποτελεί βασικό της πελάτη, υπολειτούργησε κατάφερε να μαζέψει πέρυσι η Στ. Νένδος (Select).

Ο βορειοελλίτικος όμιλος που παράγει προϊόντα άρτου όπως, ψωμί, buns, πίτες, κ.ά. και το φθινόπωρο του 2020 μαζί με τον επικεφαλής της Στ. Νένδο, πούλησαν το 9,505% που κατείχαν στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις στα επίπεδα του 2019. Σε αυτή την πορεία συνέβαλε και το γεγονός ότι η θυγατρική του ΕΖΕΕ Μεγάρων ΑΕ υπέγραψε σύμβαση με την Ολυμπία Οδό ΑΕ για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών – ΣΕΑ Μεγάρων. Η συμφωνία έχει ισχύει μέχρι το 2038.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 22,375 εκατ. ευρώ (δηλαδή στα επίπεδα του 2019) ενισχυμένες κατά 16,07% σε σχέση με το 2020. Το EBITDA ανήλθε σε 3,749 εκατ. ευρώ από 2,947 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων ξεπέρασαν τα 2,3 εκατ. ευρώ από 1,88 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 1,77 εκατ. ευρώ από 1,234 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση του ομίλου προβλέπει συνέχιση της ομαλής πορείας και της κερδοφορίας, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές, καθώς ο όμιλος λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, που επηρεάζεται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανατιμήσεις, οι πληθωριστικές τάσεις, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο ύφεσης που θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως ο όμιλος, αν και δεν αντιμετωπίζει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από τον περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας σε Ουκρανία και Ρωσία λόγω του πολέμου, επηρεάζεται από το εν γένει οικονομικό περιβάλλον και τις νέες συνθήκες αβεβαιότητας που διαμορφώνονται λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, στις δευτερεύουσες ύλες, στα υλικά συσκευασίας, στα μεταφορικά κόστη και επιπρόσθετες αυξήσεις στο ήδη αυξημένο κόστος ενέργειας, ενώ δεν είναι εμφανής η προοπτική μείωσης αυτών.

Παρά το ρευστό σκηνικό, ο όμιλος ξεκίνησε εντός του έτους την υλοποίηση μιας ακόμη επένδυσης. Η νέα επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους 18,14 εκατ. ευρώ και αντίστοιχου ύψους ενισχυόμενου κόστους αφορά στην ανέγερση νέου κτιρίου και τη δημιουργία νέων παραγωγικών γραμμών σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο ΟΤ 23 στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Η επένδυση εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο στις αρχές του έτους.

Εν τω μεταξύ στις αρχές Ιουλίου με απόφαση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 6.996.900 ευρώ με καταβολή μετρητών. Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 10.084.500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v