Expert: Διεκδικεί μερίδια εν μέσω ανταγωνισμού στις ηλεκτρικές συσκευές

Αύξηση πωλήσεων 51% και διπλασιασμός κερδών το 2021 για την Εμποροβιομηχανική ΑΕΒΕ που αναπτύσσει το σήμα. Ο ανταγωνισμός με τα ισχυρά δίκτυα.

Expert: Διεκδικεί μερίδια εν μέσω ανταγωνισμού στις ηλεκτρικές συσκευές

Με ναυαρχίδα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή», τις συνεργασίες της με διεθνή brands οικιακών συσκευών, συστημάτων εικόνας-ήχου, computing, αλλά και μια σειρά από υπηρεσίες για ιδιώτες και επαγγελματίες, η αλυσίδα Expert διεκδικεί διεύρυνση μεριδίου στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών.

Ο ανταγωνισμός ωστόσο είναι έντονος στον κλάδο απέναντι σε ισχυρά δίκτυα όπως Κωτσόβολος, Public/Media Markt και Πλαίσιο, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων και μικρών παικτών, όπου δραστηριοποιούνται σήματα όπως Electronet, Welcome Stores, Euronics κ.ά.

Παρ' όλ' αυτά και παρά τις προκλήσεις που αναδύονται το 2022 στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις μεγάλες ανατιμήσεις σε εμπορεύματα, προϊόντα και ενέργεια, καταγράφεται αισιοδοξία από στελέχη της Εμποροβιομηχανικής ΑΕΒΕ, εταιρείας που έχει την ευθύνη της νέας οργάνωσης Expert στην Ελλάδα από το 2014. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε πτώχευση το 2011 και τρία χρόνια μετά η ίδρυση της Εμποροβιομηχανικής ΑΕΒΕ, με πρωτοβουλία 10 πρώην ιδιοκτητών καταστημάτων Expert, σηματοδότησε την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Η αλυσίδα, που αναπτύσσεται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise), αριθμεί σήμερα 38 καταστήματα στην επικράτεια και προσκαλεί νέους συνεργάτες στην ομπρέλα του ευρωπαϊκού σήματος. Σημειώνεται ότι η Expert International, με έδρα στην Ελβετία, διαθέτει παρουσία σε πάνω από 20 χώρες ενώ πραγματοποιεί κύκλο εργασιών περίπου 15 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, αν και τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις της Εμποροβιομηχανικής ΑΕΒΕ - Expert Hellas δεν ενσωματώνουν τους τζίρους των συνεργατών του δικτύου, είναι ωστόσο ενδεικτικά. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, με κύριο αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ενισχύθηκε κατά 51,35% το 2021 και ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020. Η αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 1,7 εκατ. ευρώ (στα 4,7 εκατ. ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 6,58% από 8,96% αντίστοιχα.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 112,3 χιλ. ευρώ το 2021 από 22,3 χιλ. ευρώ το 2020 ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 163,3 χιλ. ευρώ από κέρδη 80,8 χιλ. ευρώ αντίστοιχα και τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 175,4 χιλ. ευρώ από 90,2 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020 η εταιρεία προέβη στη σύναψη δανειακής σύμβασης με την Expert International GmbH για ποσό 300.000 ευρώ για να εξοφληθεί μέχρι και το 2022. Σύμφωνα με τη διοίκηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο Κωνσταντίνος Γραμμένος, η εταιρεία δεν διατρέχει κεφαλαιουχικό κίνδυνο, καθώς οι βασικοί δείκτες ρευστότητας για τις τελευταίες δύο χρήσεις αποτυπώνουν ικανοποιητική ρευστότητα και επάρκεια σε κεφάλαιο κίνησης.

Οι τάσεις στην αγορά

Εν κατακλείδι, το δίκτυο Expert στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί την ανάκαμψη της αγοράς των αλυσίδων καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών μετά τη «βουτιά» την περίοδο 2009-2016, όταν η πτώση έφτανε το 6% ετησίως. Αντίστοιχη εκτιμάται η αύξηση της αξίας της αγοράς την τετραετία που ακολούθησε ενώ ειδικά το 2020 το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο ψηφιακό κανάλι, του οποίου το μερίδιο ενισχύθηκε σε 18% (από 5% περίπου το 2016), σύμφωνα με στοιχεία της ICAP CRIF.

Το 2021, η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν επιπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά και ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v