Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για την επένδυση των €300 εκατ. του ομίλου Leptos στην Κρήτη

Προχωρά το project της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments A.E., που προβλέπει την ανάπτυξη πολυτελούς resort για επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων. Οι παρατηρήσεις επί του σχεδίου.

Πράσινο φως για την επένδυση των €300 εκατ. του ομίλου Leptos στην Κρήτη

Μία ακόμη έγκριση εξασφάλισε η εταιρεία Cretan Sun and Sea Developments A.E., 100% θυγατρική του κυπριακού ομίλου εταιρειών Leptos, για την υλοποίηση του project Costa Nopia στα Χανιά, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση, υπό προϋποθέσεις, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης για τους περιβαλλοντικούς όρους της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του έργου.

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πλατανιά, η οποία, ωστόσο, έκανε κάποιες παρατηρήσεις αναφορικά με την κατανάλωση πόσιμου νερού και τη διαχείριση λυμάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων που σχετίζονται με το σχέδιο της επένδυσης και την παρακολούθηση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σχεδίου.

Το project, που έχει δρομολογήσει η Cretan Sun and Sea Developments A.E. και εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις τον Δεκέμβριο του 2019, προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς θερέτρου που θα αποτελέσει πόλο έλξης για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Βάσει σχεδιασμού, το έργο αναμένεται να αναπτυχθεί σε μία έκταση 1.130 στρεμμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία 13 γειτονιών με 830 περίπου κατοικίες -στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών-, δύο ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ενός μικρού γκολφ, χώρων εστίασης και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, καθώς και ενός ιατρείου.

Όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων τουρισμού και παραθερισμού, στην προώθηση ειδικών τουριστικών υποδομών που αποσκοπούν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς προβλέπεται να διαθέτει γήπεδο γκολφ 9 οπών, Golf Club και καταφύγιο τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας έως 100 θέσεων. Μάλιστα, προβλέπονται η χωροθέτηση πίστας προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου που χωροθετείται στη βορειοανατολική πλευρά του ακινήτου, καθώς και υδάτινο πεδίο για την προσθαλάσσωση υδροπλάνου.

«Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένο, παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο, το οποίο αποτελεί το πλέον σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης διεθνώς, να προσελκύει έναν ικανό αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να παρέχει δραστηριότητες και εμπειρίες που εκτείνονται σε όλες τις εποχές και αφορούν όλες τις γενιές επισκεπτών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να συνδυάσει τη γοητεία ενός χωριού με ένα ξενοδοχείο, τον επαγγελματικό τουρισμό με την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με τις σύγχρονες πολυτέλειες. Η οικιστική ανάπτυξη του έργου ακολουθεί υψηλές προδιαγραφές αισθητικής της αρχιτεκτονικής σύνθεσης που εναρμονίζεται / ενσωματώνεται στο περιβάλλον, υπηρετώντας ποικίλες αλλά ήπιες μορφολογικές παρεμβάσεις και αποφεύγοντας την «επανάληψη» του «μαζικού» μοντέλου», αναφέρεται στη σχετική μελέτη.

Το mega project, που θα αναπτυχθεί στη θέση Ραβδούχα της Δ.Ε. Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπη πιλοτική επένδυση, εισάγοντας στη χώρα μας το προϊόν της τουριστικής παραθεριστικής κατοικίας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική ιδέα του project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ποιοτικής κατοικίας η οποία, μετά από την αρχική αγορά της από τον πελάτη, δύναται να υπενοικιάζεται μαζί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ανάπτυξης, οι οποίες θα τις προσφέρουν ως ξενοδοχειακού τύπου υποδομή διαμονής.

Οι παρατηρήσεις

Ως προς τις παρατηρήσεις που υπέβαλε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναφέρεται:

-Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση πόσιμου νερού και στην διαχείριση λυμάτων, να ληφθούν υπόψη οι σχετικές απόψεις της ΔΕΥΑΒΑ, όπως αυτές εκφράζονται στα με αρ. πρωτ. 2497/08.07.2021 και 3447/21.07.2022 έγγραφά της, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα και συνοπτικά αναφέρουν τα εξής:

  • Τη θετική απάντηση της ΔΕΥΑΒΑ αναφορικά με την υδροδότηση της επένδυσης με την προϋπόθεση της υλοποίησης των νέων τεχνικών έργων που θα απαιτηθούν.
  • Την ανάγκη εκπόνησης Σχεδίου Αντιμετώπισης Λειψυδρίας.
  • Η εναλλακτική λύση της χρήσης «ιδίων» πηγών πόσιμου νερού εντός και εκτός της περιοχής της ανάπτυξης της επένδυσης, μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον:

- Ο αρμόδιος φορέας ΔΕΥΑΒΑ δηλώσει, ότι δεν δύναται να υδροδοτήσει την επένδυση.

- Το σύνολο των έργων (υδροληψία, αποθήκευση, μεταφορά, επεξεργασία) αδειοδοτηθεί κατά τα νόμιμα.

- Η λειτουργία των νέων έργων υδροληψίας δεν είναι ανταγωνιστική ως προς τις υφιστάμενες χρήσεις νερού στην περιοχή.

- Εξετασθεί ως προτιμητέα επιλογή η επεξεργασία και η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων εντός της επένδυσης, που προβλέπεται και στην ΣΜΠΕ.

- Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων που σχετίζονται με το σχέδιο της επένδυσης, να υπάρξει δέσμευση για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων αυτών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το σε ισχύ Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

- Σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σχεδίου, σκόπιμο είναι να τηρηθούν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Αντίστοιχα, οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη της μαρίνας και τις υποδομές για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης της επένδυσης, ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να εκπονηθεί Μ.Π.Ε. για το σύνολο των έργων που θα κατασκευασθούν στην έκταση του ΕΣΧΑΣΕ και η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει αναλυτικότερα τις επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές παραμέτρους που εξετάζονται και τώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v